Myter om svenskt fiske – torsken i Öresund

Miljövänner och forskare hävdar ofta att torsken finns kvar i Öresund på grund av att det inte bedrivs något trålfiske där (bland annat i en rapport om torsken i Östersjön från Stockholms Universitet). Det förbjöds 1932 hävdar de också. Sanningen är att det nog aldrig förekommit trålning i Öresund och att det inte på något sätt har med torskförekomsten att göra.

Det har nämligen aldrig någonsin varit tillåtet med trålfiske nära den svenska kusten. Det är likadant i Danmark.

I innerfjordarna i Bohuslän har trålfiske därför heller aldrig förekommit, men där finns inte längre någon torsk mer än i två mindre områden i Havstensfjorden och Gullmarsfjorden.

Om frånvaron av trålning hade varit orsaken till att torsken finns kvar i Öresund skulle det också finnas kvar ordentligt med torsk i Bohusläns fjordar. Teorin om varför torsken finns kvar i Öresund är helt enkelt felaktig.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Myter om svenskt fiske – torsken i Öresund”

Kommentarer är stängda.