Henning Kjeldsens nya tvillingbåtar

I fredags visade Henning Kjeldsen upp sina senaste nybyggen, S 149 Birthe och L 349 Birgitte, i Thyborøn. Formellt är dock bara den ena båten hans, trots att den är märkt med Kjeldsens rederimärke.

S 149 Birthe och L 349 Birgitte. Bild: Kynde & Toft

L 349 Birgitte ägs nämligen av August A/S som på pappret ägs av Kim Folmer Pedersen men det är uppenbart för alla att denne bara är en bulvan för Henning Kjeldsen. Media betraktar båten som en av Kjeldsens båtar och det gör uppenbarligen också han själv. L 349 Birgitte är döpt efter hans dotter. S 149 Birthe som ägs av Gitte Henning A/S är döpt efter hans fru. Gitte Henning A/S ägs av Henning Kjeldsen.

Båtarna har konstruerats av Vestværftet i Hvide Sande och skroven är byggda av Stal-Rem SA i Gdansk, Polen. Kynde & Toft har färdigställt dem samt levererat vinschar, hydraulik och en del annan utrustning. Huvudmotor på båtarna är en Mitsubishi S6U-MPTK på 680 kW som installerats av West Diesel AS. Hjälpmotorerna är tillverkade av John Deere. Elektroniken har levererats och installerats av SeaTech.

Båtarna är byggda för att kunna ha en besättning på 7 personer.

Bruttotonnaget för båtarna är 439 ton och längden 32 meter. De är tänkta att användas både till konsumtionfiske (fiskfiske) och industrifiske (pelagiskt fiske av brisling som på svenska heter skarpsill och tobis med mera för fiskmjölstillverkning) och pelagiskt konsumtionsfiske av sill.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!