Veckans båt – L 421 Cadiz

L 421 Cadiz är idag en fiskebåt som ägs av Berndtsson & Börjesson Fiskeri ApS. Båten är på 373 bruttoton och har en total längd på 39 meter. Båten har en motor på 700 kW. Hemmahamn är Thyborøn. Men ägarna finns i Fiskebäck, eller närmare bestämt i Högen (eller kanske föredrar de att kalla det Önnered).

L 421 Cadiz i Fiskebäck

Ursprungligen byggd på Strandby Skibsværft I/S i Strandby, Danmark, år 1983, som FN 390 Heidi Sanne.1993 såldes båten till Svend Bach Kristensen i Skagen och blev S 108 Thomas Bach. 2003 såldes båten till Tyskland och blev SH 4 Thomas Bach. Ägandet var dock oförändrat, med Svend Bach Kristensen som ägare via bolaget Thomas Bach Fishing GmbH.

I Danmark blev Svend Bach Kristensen istället huvudägare i S 124 Grenen som inköptes 2004. Även Thomas Samuelsen och Henrik Terpet delägare. S 124 Grenen såldes 2006 till Norge, heter idag Svanavag och fiskar i Mauretanien med Belize-flagg.

SH 4 Thomas Bach såldes tillbaks till Danmark är 2018. Båten köptes då av Berndtsson & Börjesson Fiskeri ApS och blev L 421 Cadiz. Ägare av företaget är Oscar Berndtsson (40%), Joel Börjesson (40%), Henrik Gunnar Börjesson (10%) och Peter Mikael Berndtsson (10%). Oscar Berndtsson är son till den sistnämnde och Joel Börjesson är son till Henrik Gunnar Börjesson. Alla är bosatta i Högen förutom Joel Börjesson. De äger också svenska Berndtsson & Börjesson Fiskeri AB som hyr personal till det danska företaget på det vis som är det normala när svenskar har utlandsflaggade fiskebåtar. Henrik Gunnar Börjesson är också delägare i HH Utveckling AB.

L 421 Cadiz i Fiskebäck

Båten har sen den blev S 108 Thomas Bach i huvudsak använts till industrifiske av brisling (skarpsill) och tobis samt sill i Östersjön. Det är också vad båten används till idag.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!