Tidigare svenska båtar fiskar i Mauretanien

Ett stort antal tidigare svenska båtar ägnar sig åt fiske i Västsahara och Marocko. En av de som ännu formellt tycks vara ägd och driven av svenskar är Nordic som med stor sannolikhet ägs och drivs av Zandic Management & Trading AB (familjen Kjellberg) via Zandic Maroc SARL som familjen troligen äger helt eller delvis. Samma företag äger enligt Lloyd´s Register of Shipping också båten Zander 2, den tidigare isländska Hoffell II. Nordic och Zander 2 har marockansk flagg men på vissa sajter anges att Zander 2 är flaggad i Andorra.

Den senaste båten som såldes till Västsahara var GG 158 Sunnanland.

Nordic i Fiskebäck

Ytterligare några båtar finns numera i Mauretanien. Det är bland annat den tidigare Zander som drevs och sköttes av Zandic Management & Trading AB och fiskade i västsahariska och marockanska vatten. Båten heter idag Dewas 1 och har mauretansk flagg.

Tidigare svenskägda men danskflaggade L 106 Monsun återfinns också i Mauretanien. Den ägdes av Christer & Lennart Fiskeri med bas på Donsö. Ägarna Christer och Lennart Jansson har tidigare själva fiskat i Västsahara och Marocko samt sålt flera båtar dit. Båten har namnet Dewas 2 och mauretanska flagg. Den ägs av företaget Africa Proteine så vi får väl anta att Dewas 1 ägs av samma företag.

Ytterligare en båt som tidigare ägts och drivits av samma ägare som äger danes Nordic, familjen Kjellberg i Fiskebäck/Högen, är Ayse. Den har tidigare haft namnet GG 130 Nordic IV och fiskat i västsahariska och marockanska vatten. Idag fiskar den i mauretanska vatten med Belize-flagg.

I Mauretanien finns också gamla GG 683 Rön (Alfhild Fiskeri AB) som en kort period var GG 663 Crona och ägd av Fiskeri AB Ginneton (Claesson). Den bär fortfarande namnet Crona, är flaggad på Komorerna och registrerad som fritidsbåt.

En annan svensk båt som tidigare fanns i Mauretanien är Moya, en gång i tiden svenska GG 149 Kenya. Den båten verkar nu befinna sig i Senegal. Moya är också flaggad på Komorerna. Ägare av den båten har i alla fall tidigare varit Mauritania Fishing AB som ägs av Anders Östman som tidigare arbetat med bistånds- och hjäpverksamhet hos SIDA, UD och FN.

Dessutom hittar vi Belizeflaggade Svanavag som enligt Lloyds Register of Shipping ägs av Africa Pelagic SARL med adressen Fiskebäcks Hamn 32 i Fiskebäck. Det verkar underligt då båten i alla fall 2016 tycks ha ägts av kinesiska staten via Atlantic-Yufen SARL (Atyfen) som driver en fiskmjölsfabrik i Nouadhibou.

Vi kan också hitta den pelagiska båten CUR-135 Cap Blanc i Mauretanien och flaggad på Curaçao. Båten hörde tidigare hemma på Färöarna med namnen VA 218 Atlantsfarid och VN 107 Nordhavid. Den ägs av Cornelis Vrolijk via det färöiska dotterbolaget P/f Northwest Pelagic. Båten fiskar åt Cap Blanc Pélagique (CBP) som i sin tur ägs av nederländska storföretaget Cornelis Vrolijk och Société Mauritanienne d’Armement Pélagique SARL (SMAP) med hälften var. CPB driver också en fiskbearbetningsfabrik i Mauretanien.

Cornelis Vrolijk har för närvarande svensk anknytning då bolaget sannolikt är delägare i familjens Bryngelds finska företag, Kotka Fiskeri AB. Arnout Langerak som sitter i styrelsen för Kotka Fiskeri AB är också engagerad i CPB.

Atlantsfarid, idag Cap Blanc.

Familjen Bryngeld som äger Kotka Fiskeri AB har tidigare under flera år fiskat i Västsahara.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!