GG 158 Sunnanland såld till Västsahara

Återigen har en svenska fiskebåt sålts till Västsahara (ockuperat av Marocko). Denna gång är det GG 158 Sunnanland som sålts till en ny ägare i Dakhla, Conserverie de Oued Eddahab. Båten såldes av familjen Axelssons Axfish AB och är redan på plats i Dakhla. Den ska användas till fiske av sardiner och sardineller. Om Axfish AB ska köpa ny båt är inte känt, men det verkar väl troligt.

Just nu finns det därför ovanligt få stora pelagiska fiskebåtar i Fiskebäck, faktiskt endast en, GG 505 Polar, för GG 206 Ahlma har Önnered som hemmahamn. Rörö är därmed Sveriges största fiskeläge tonnagemässigt för närvarande.

GG 158 Sunnanland och FIN-1125-T Windö

Förutom Sunnanland har ytterligare fyra båtar sålts under maj-juni, dels GG 203 Ginneton och KA 250 Almy West som jag skrivit om tidigare, dels två Hönö-båtar, GG 370 Mercy och GG 173 Vingafjord.

GG 370 Mercy. Foto: Anaconda Naturfoto/Percy Christiansson

GG 370 Mercy har sålts av familjen Olofsson till det egna bolaget Mercy Fiskeri AB och sen vidare till Klingerö Fiske AB. Båten har fått namnet LL 110 Klingerö och har Fisketången som hemmahamn. Den gamla LL 110 Klingerö har sålts eller avregistrerats. Klingerö Fiske AB ägs av den unge fiskaren Simon Brorsson. GG 370 Mercy har tidigare främst använts till torskfiske i Östersjön men också till sillfiske i Bottenhavet. Det har inte gått att få lönsamhet i torskfisket i Östersjön på många år och allt fler som varit involverade i det fisket har sålt, exempelvis såldes också KA 250 Almy West till Norge. Torskfiskarna i Östersjön ger upp.

GG 173 Vingafjord

Jonas Abrahamsson och Vingafjord Fiskeri AB har för sin del sålt GG 173 Vingafjord till Gustav Grundén AB i Önnered. Båten har bytt namn till GG 173 Grace. Även Gustaf Grundén är en ung fiskare.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!