Cascais i Portugal – bläckfiskfiske

Cascais är en ort som ligger väster om Lissabon vid den portugisiska kusten. Idag är det främst en badort för lissabonbor men även en turistort. Ursprungligen var det en by med fiske som huvudnäring.

91% av alla fiskebåtar som är hemmahörande i Cascais sysslar med bläckfiskfiske. Fiskebåtarna är relativt små. Fisket bedrivs med specialbyggda burar och vid fisket fångas också krabba som bifångst. Viktmässigt står bläckfisk för ungefär 43% av all fisk som säljs på den lokala fiskauktionen i Cascais. Burarna var konstruerade med en flyktöppning som gjorde det möjligt för fisk att ta sig ut men hindrade bläckfiskar och krabbor från att rymma.

Bläckfisk

Yrkesfiskarna i Cascais är organiserade i Associação de Profissionais da Pesca de Cascais (Cascais Professional Fishermen’s Association) och Associação de Armadores e Pescadores de Cascais (Cascais Shipowners and Fishermen’s Association).

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!