Stölder i Göteborgs fiskhamn

Det har uppdagats att anställda i fiskhamnen stjäl från sina arbetsgivare. Färsk och fryst fisk stjäls för att senare säljas vidare med svarta pengar som betalning. Redan 2016 upptäcktes omfattande stölder från företaget Räkexport. I år har stora stölder från ett annat företag upptäckts. Fem personer är misstänkta för stöld och häleri.

Frågan är hur omfattande det är, men det som är uppenbart är att det finns restauranger och krogar som utan att tveka är beredda att köpa stulen fisk. Och om nu restaurangerna bara köper laglig uppmärkt fisk så undrar jag över varför de aldrig tycks veta vem som fångat fisken eller var.

Kanske finns det dessutom ytterligare ett led av olaglig försäljning för en del tyder på att det kan finnas fiskebåtar som eventuellt också ibland kan få betalt under bordet. Utan kvitton och utan att fångsten redovisas. Samtidigt är jag ganska övertygad om att den största olagliga handeln med fisk handlar om fritidsfiskare som säljer hummer, kräftor, makrill med mera. Något som är olagligt.

Sett i det stora hela är det kanske inte så mycket fisk som säljs under bordet direkt från båt eller som stjäls från fiskhandelsföretagen från företagen Fiskhamnen i jämförelse med hur mycket fisk som totalt säljs. Fiskbranschen är inte heller någon större bransch i Sverige. Inte som restaurangbranschen eller bryggbranschen. Totalt handlar om det om några tusen personer.

När det gäller fisket som sådant dominerar Göteborgsområdet kraftigt men när det gäller fiskberedning så dominerar Sotenäset. Men det som hanteras i fiskindustrin är framförallt norsk lax och det har mycket lite med svenskt fiske att göra. Färskfiskhandeln finns främst i Göteborg.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!