Löjromsföretag lurade

Det mesta tyder på att löjromsföretagen där myndigheter avslöjade olaglig arbetskraft blivit lurade av de företag som rekryterat arbetskraften. De som på pappret varit anställda är nämligen inte de personer som kommit till Sverige för att arbeta. Formellt har allt varit korrekt och riktigt. Personer med svenska personnummer, arbetstillstånd, avtalsenliga löner och villkor.

Men de som arbetat har inte varit samma personer som formellt varit anställda utan personer som använt andra människors arbetstillstånd och därmed arbetat olagligt i Sverige. De har inte heller haft svenska personnummer. Sannolikt har de också bara fått en del av den avtalsenliga lönen.

Ett av de två företag som drabbades av polisens razzia var Guldhavens Pelagiska AB, Sveriges största löjromsföretag. Deras VD Teija Aho menar att företaget blivit lurat:

Företaget Guldhaven Pelagiska i Kalix är ett av två fiskeföretag i Norrbotten som myndigheterna slog till emot förra veckan.

– Våra anställda har ju alltid haft svenska personnummer, svenska adresser och svenska kontonummer. Vi har utgått från att alla är svenska medborgare och att dom bor i Sverige, säger företagets vd Teija Aho.

Företaget är en stor producent av dyra och exklusiva Kalix löjrommen. Enlig Norrbottens Media skedde tillslaget mot företaget sent på kvällen den 8 oktober då personal från Gränspolisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket dök upp på Guldhavens fabrik.

Teja Aho uppger för SVT Nyheter Norrbotten att det var ett 20-tal personer som togs från företaget. Hon uppfattade att det riktades mot de personer på fabriken som är av thailändskt ursprung

– Jag tror tillslaget var väldigt mycket riktat mot dom, säger Teija Aho.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!