Rederiet Ruth A/S byter fiskebåt

Ett av Danmark största fiskeriföretag, Rederiet Ruth A/S, som ägs av Gullak Madsen. Företaget har nu sålt HG 264 Ruth som är på 3 720 bruttoton till norska K. Halstensen AS. Överlämningen av båten ska den 4 februari 2020. I praktiken har de genomfört ett byte med det norska företaget då Rederiet Ruth samtidigt köpte H-10-AV Slaatterøy från dem. H-10-AV Slaatterøy är bara häften så stort som Ruth, 1 774 bruttoton.

HG 264 Ruth. Bild: Bandholm Skibsbilleder

Det innebär att Gullak Madsen nu går samma väg som Henning Kjeldsen. Han säljer en stor båt för att istället fiska med en mindre. Det kan handla om en anpassning till brexit genom minskad fiskerikapacitet och lägre kostnader för lån. Även familjen Johanssons Astrid Fiskeri A/S har gått samma väg genom att sälja den tidigare S 364 Rockall (numera S 205 Ceton) och börja fiska med en mindre båt.

Fiskerforum uppger dock att det handlar om att Rederiet Ruth A/S bara tillfälligt övertagit den norska båten då de ämnar beställa en ny.

Förutom HG 264 Ruth så äger Rederiet Ruth A/S också den lilla fiskebåten HG 100 No’omi och kvotbåten HG 200 Gullfinnur.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!