Illegalt fiske i Gambia

Gambia är ett litet land som ligger mitt inne i det större landet Senegal. Resurserna för fiskerikontroller är små men under hösten har landets myndigheter haft hjälp av Sea Shepherd för att patrullera sina vatten i en insats som Sea Shepherd kallat Operation Gambian Coastal Defence. Det resulterade i att 14 trålare greps för illegalt fiske på gambianskt vatten. 9 av trålarna ertappades med att fiska i vatten som reserverats för småskaligt garnfiske.

Victory 205. Bild från Sea Shepherd

De båtar som greps för olagligt fiske av de gambianska myndigheterna var bland annat Hazem, Superfly 4, Hansen 01, Hansen 03, Hansen 05, Hansen 07, Qunlong 3, Qunlong 5, De Hong 2 , Dehong 3, Lu Lao Yuan Yu 010, Mohamed, Niam Niokho och Victory 205.

Flera av dem har afrikanska besättningar och hör hemma i Gambia (Hansenbåtarna med flera) eller grannlandet Senegal (Niam Niokho, officiellt flagglös och Mohamed). De är på 50-300 bruttoton, dvs i storlek med svenska räktrålare och byggda på 1960-talet i trä eller stål. Det är i huvudsak båtar som köpts som begagnade från Europa för länge sen och de är i stort sett att betrakta som skrot. De ägs inte av stora fiskekoncerner från västländer men några är från Kina eller sannolikt ägda av företag i Taiwan eller Kina.

De Hong 1, De Hong 2 och De Hong 3. Bild från Sea Shepherd

Det handlar inte om några stora industritrålare vilket Sea Shepherd påstår. Retoriken från Sea Shepherd stämmer inte med verkligheten. Båtarna som greps för illegalt fiske var i huvudsak lokala fiskebåtar och inte båtar ämnade för internationellt storskaligt fiske. De ägs inte heller av storföretag från Europa eller Nordamerika utan verkar främst ägas av lokala företag eller företag från Kina och Taiwan.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!