Musselodlare frikända från djurplågeri

Två personer, ägare till och företrädare för Bohus Havsbruk AB, åtalades förra året för djurplågeri. Enligt åklagaren Patrik Stintzing hade ett stort antal sjöfåglar utsatts för lidande då de fastnat i näten runt musselodlingarna i Stigfjorden, från den 23 oktober 2015 och framåt.

De som åtalades var Karin Persson och Per Persson, ägare och företrädare för företaget. Åklagaren menade att de hade varit medvetna om att det fastnat och dött fåglar i nätet utan att ha de vidtagit någon åtgärd, vilket har ledde till att det dog ännu fler fåglar. Han menade att detta var att likställa med djurplågeri och åtalade de två för detta.

De två åtalade som hela tiden har förnekat brott har nu frikänts i Uddevalla tingsrätt. Tingsrätten menade att det inträffade var en olyckshändelse orsakad av storm.

Bohus Havsbruk AB som ingår i en större koncern, Altum Gruppen AB, bildades 2012. Företaget har 3 anställda.

I Altum Gruppen AB ingår även Carapax Marine Group AB med 4 anställda som gör eller säljer hummertinor och kräftburar, Bohusläns Sjöentreprenad AB, Bohusläns Sjömat AB, Bohus Ekofiskeri AB och en del andra företag. Huvudkontoret finns i Klippan i Göteborg. Det totala antalet anställda i koncernen är cirka 10 personer.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!