Nästan ny fiskebåt sjönk vid Nordkap

Igår vid klockan 11 på förmiddagen skickade fiskebåten M-27-AV Fay ut nödsignal. Båten som befann sig norr om Nordkap hade då kraftig slagsida och höll på att sjunka.

Flera andra fiskebåtar gick mot den nödställda båten och en räddningshelikopter sändes ut. Strax innan klockan halv ett meddelades att alla 12 ombordvarande räddats efter att de tillbringat en stund i räddningsflottar. En timme senare hade fiskebåten Fay sjunkit enligt norska räddningstjänsten.

Fay sjunker

M-27-Av Fay är eller var en kombinerad backebåt (långrevsbåt) och garnbåt. Den byggdes i princip helt sluten på det sätt som alla moderna backebåtar byggs och är bara ett år gammal. Den anses av konstruktörerna vara ett exempel på nytänkande och det allra senaste:

FV Fay is an innovative fishing vessel, which can catch fish using long-lines or nets. This vessel has a new system for handling fish (cod, haddock, saithe, black halibut, redfish, ling) by means of a two-step RSW cooling system that cleans and rinses the fish well. FV Fay is groundbreaking and has the flexibility to pack fresh and frozen fish onboard at the same time in bags/boxes, ready for transport when the vessel berths and unloads at a harbour.

Orsaken till olyckan är inte känd men det är onekligen märkligt att en nästan ny fiskebåt tar in vatten, snabbt får slagsida och sjunker. På nåt sätt känns det som om något i den nyskapande konstruktionen inte varit tillräckligt testat och genomtänkt och att nåt system ombord havererat.

Båten byggdes på Stadyard i Måløy och ägs av Kenfish II AS med Kristiansund som hemmahamn. Båten är 21 meter lång och 439 bruttoton. Ägare av företaget är Ken-Åke Grahn.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!