Asbjørn A/S tar hem båt från Marocko

Asbjørn A/S med Fridi Magnusen i spetsen har beslutat sig för att flytta hem en fiskbåt från Marocko till Danmark. Det rör sig om Junior, en fiskebåt på 1 198 bruttoton och med en längd på 56 meter som ska tas hem från Marocko för att användas i tobisfisket.

Företaget har med Junior deltagit i ett om ett år långt forskningsprojekt i regi av Marockanska marinforskningsinstitutet (INHR). Sedan oktober förra året har de fiske efter snäppfisk (ibland trumpetfisk, på latin Macroramphosus scolopax och snipefish på engelska), en fiskart som ökat kraftigt i antal väster om Marocko och ställer till problem för det lokala fisket som inte vill ha snäppfisk i fångsten. Corona-krisen har dock lett till att projektet fått avbrytas då restriktioner och karantänvistelser vid ankomst till Las Palmas på Gran Canaria har blivit för kostsamma och besvärliga. Ett slutförande av projektet har därför skjutits upp tills vidare.

Snäppfisk: Bild: Dimitrij Konstantinov Licens: CC BY-SA 3.0

Snäppfisk är en benfisk där munnen är kraftigt långsträckt, rygg- och hålfena ligger nära stjärtfenan och det finns cirka tio fria taggar framför ryggfenan. Dessa taggar förstör andra fiskar när de fångas som bifångst och de fungera tillsammans som kardborrband när de landas vilket gör dem svåra att hantera vid bearbetning.) Bristen på och nödvändig kunskap om bearbetningen såväl som tekniken bakom och inte minst en tillräckligt stor fiskebåt som kan hantera och kyla de stora mängderna fisk har därför varit en nödvändighet i projektet. Syftet med projektet är att utveckla möjligheter för ett hållbart lokalt fiske på beståndet till gagn för dem som både behöver fiska och bearbeta dem och inte minst för de många kustfiskare som för närvarande plågas av de förödande bifångsterna.

Junior har redan tidigare varit hemmahörande i Danmark. Fartyget byggdes på Karstensens Skibsværft i Skagen redan 1999 som L 349 Gitte Henning. 2008 såld till Norge och blev Østanger. 2010 såldes båten igen, den här gången till det irländska fiskeföretaget Atlantic Dawn Group i Killybegs, där det fick namnet D 95 Veronica. På Irland blev båten kvar till 2017 då den först såldes till Asbjørn A/S i augusti och blev HG 365 Junior för att bara en månad senare säljas till Färöarna och Pf Ocean Group Faroes och blev TG 773 Nyborg. Ett år senare såldes båten tillbaks till Asbjørn A/S för att användas i det marockanska forskningsprojektet varvid den återfick namnet Junior. Båten flaggades i Belize men ska nu tas hem till Danmark igen och kommer att förbli i danskt fiske tills forskningsprojektet startar igen.

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!