Lyrängs nya större fiskebåt

Erik Lyräng äger bolaget Bryggvingen AB i Nösund. I styrelsen för bolaget sitter också hans far Robert Willy Lyräng och kanske är han också delägare. Bryggvingen AB har köpt en fiskebåt från Danmark. Ny för dem, men inte nybyggd. Båten hette tidigare HG 64 Expo och hade TN Hirtshals ApS som ägare. TN Hirtshals ApS ägs av familjen Tindskard som också äger den stora pelagiska trålaren HG 62 Beinur via bolaget Beinur A/S.

Båten heter idag LL 97 Zenith vilket är samma namn som familjen Lyrängs tidigare båtar haft. LL 97 Zenith är på 108 bruttoton och 19 meter lång. Hemmahamn är Lyrön och huvudsysselsättningen säkerligen kräftfiske.

1987 byggdes båten vid Westers Mekaniska Verkstad som idag i närheten av Oxevik på Bokenäset men tidigare verkar ha legat i Jordfall längre in på nordsidan av Bokenäset. Den är sannolikt ombyggd sen dess med helt shelterdäck och kanske även annat. Köptes till Danmark år 1994 som FN 137 Mona Mette och hette innan dess VG 44? Saltö av Bua. Kanske var det ursprungligen en systerbåt till GG 840 Svanen som byggdes 1989 på Westers Mekaniska. Svanen är också ombyggd, bland annat försedd med RSW-tankar och ny styrhytt.

Förutom fiske bedriver Bryggvingen AB också restaurang och fiskaffär.

Erik Lyräng sitter också i styrelsen för Västkustfisk SVC AB.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!