Grupo Profand

Grupo Profand grundades 2011 genom en fusion mellan Congelados Marinos Promar and Frigorificos Fandiño (grundat 1960 av Elisardo Fandiño). Congelados Promar ägdes av Enrique Garcia Chillon som fick 25% av den nya företaget medan ägarna av Fandiño fick 75%.

Frigoroficos Fandiño som ägdes av familjen Saco ägde det argentinska fiskeriföretaget Pesquera Deseado och Complexe Senefad i Senegal. Från 2008 ägde de också MFV Lootus Oü i Estland. Dessutom ägde bolaget 32,6% i Fandicosta, 12% de Frigoríficos Oya (Frioya) och 51% i Galician Marine Aquiculture (GMA). Profand verkar inte äga några aktier i Fandicosta men är fortfarande delägare i de två andra bolagen. Även fiskeriföretagen Pescapuerta och Armadora Pereira är delägare i Frigoríficos Oya (Frioya).

2013 startade Profand ett bolag i Indien tillsammans med Vayalat Export (Profand Vayalat Marine Exports) och köpte andel i Produmar i Peru. Dessutom skaffades en ny båt. 2015 skaffade sig Enrique Garcia Chillon ägarmajoritet i Profand genom att öka sin andel av aktiekapital och röster till 66% från 45%. I början av 2017 köptes också marockanska Sofinas med 10 båtar som fiskar bläckfisk med bas i ockuperade Dahkla.

Tillsammans med portugisiska Largispot äger Profand också IF Vigo som säljer produkter från 11 trålare som fiskar på portugisiska, kubanska och estniska kvoter i Nordatlanten. De två företagen äger också estniska MVF Lootus Oü. Profand äger via dotterbolaget Fletainvest 66% i MFV Lootus medan Largispot äger 33%.

I februari 2018 meddelade det argentinska företaget Newsan att det genom IMV Holding BV i Nederländerna köpt det US-amerikanska bolaget Stavis Seafoods. IMV:s köp av Stavis Seafoods hade annonserats en månad innan dess.

En beskrivning som görs på IMV:s hemsida uppger att de har verksamhet i 10 länder världen runt. Denna beskrivning stämmer på Grupo Profand och en av de personer som företräder IMV Holding är Joaquín Javier Guerrero Riveiro som tidigare arbetat för Grupo Profand men är född i Argentina. Denne företräder även andra fiskrelaterade företag i Nederländerna såsom Sea and Fish Management BV (SFM). IMV Holding äger också spanska fiskhandelsföretaget Marine Resources Trading España (MRT Seafood) som har kopplingar till Grupo Profand. MRT Seafood ägs av SFM Dos BV som i sin tur ägs av IMV Holdings. Grundare av MRT Seafood var Manuela Nieto Baltar som tidigare arbetade för Grupo Profand. Joaquín Javier Guerrero Riveiro tycks formellt arbeta för MRT Seafoods och det gör också Lara Diaz Gonzalez som tidigare arbetat för Grupo Profand. Det verkar också som om Profand säljer en del varor från MRT Seafood.

Newsan och Grupo Profand hade vid denna tid kontakter sen tidigare, en chef i Newsan vid namn Juan Manuel Gomez har tidigare arbetat för Profands dotterbolag Pesquera Deseado. Han är också engagerad i driften av Stavis Seafood. Ägare av Newsan är Rubén Chernajovsky med familj och han anges också som representant för IMV Holdings på bland FIS hemsida. Newsan tycks ha kopplingar till argentinska Consermar vars produkter säljs av MRT Seafood.

Newsans sjömatsverksamhet som främst fiskar räka, bläckfisk och kummel äger också Empresa Pesquera de la Patagonia y Antartida (Pesantar) som köptes från japanska Nissui och fick därmed också en kvot på tandfisk. Pesquera Deseado är enligt uppgifter i Undercurrent News involverade i skötseln av Pesantars fiskeriverksamhet såväl som för några fiskebåtar som tillhör Newsan-bolaget Vieira Argentina. Hösten 2018 slöt Profand ett avtal med Newsan som rörde tre fiskebåtar i Argentina och en fiskfabrik i samma land. Dessutom ingick en överenskommelse om Stavis Seafood i avtalet. Newsan Food har 6 egna fiskebåtar samt 38 fiskebåtar knutna till dem genom kontrakt

I december 2018 köpte IMV Holdings också del fiskeriföretaget Seafreeze i USA som har två fiskebåtar som ägnar sig bläckfiskfiske i Atlanten och Mexikanska golfen. Utländska företag får bara äga 25% av US-amerikanska fiskeriföretag men de brukar skaffa sig kontroll på annat sätt:

It is possible for a foreign firm to own 25% of a US company’s fishing assets, with an American national holding the other 75%, but then do an exclusive, long-term supply agreement for all the product harvested, sources said. Then, the foreign firm is free to own all the shore-side assets, such as plants and cold-storages, they said.

Sannolikt är det väl så att att Profand och Newsan tillsammans äger IMV Holding. Alternativet är att Newsan som är ett argentinskt konglomerat med flera verksamheter i olika branscher är ägare av IMV Holdings och att IMV Holding i sin tur är minoritetsdelägare i Grupo Profand. Profands fiskeriverksamhet är samordnade i bolaget Profand Fishing Holdings och dotterbolagen äger idag totalt 28 fiskebåtar.

Grupo Profand är huvudleverantör av fiskprodukter till varuhuskedjan Mercadona och 2019 köpte de varuhuskedjans fiskindustri och handelsverksamhet, Caladero.

2014 var omsättningen för Grupo Profand 201,5 miljoner euro och 2016 183 miljoner euro (229 miljoner dollar). Newsans sjömatsverksamhet omsatte 2016 220 miljoner dollar (hela företaget omsatte 1,3 miljarder dollar). Hela Newsan Food hade 2 500 anställda år 2016.  2017 hade Grupo Profand en omsättning på 250 miljoner euro och 1 800 anställda. 2018 var omsättningen 284 miljoner euro. Caladero hade en omsättning på 200 miljoner euro (223 miljoner dollar) år 2018. IMV Holding uppger att de har 400 anställda.

Andra källor:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!