Atunlo, Inpesca, Pevasa, Coper

De tre tonfiskföretagen Pevasa (Pesqueria Vasco Montañesa SA)Inpesca (Cía Internacional de Pesca y Derivados) och Coper (Comercial Penas SL) har ett gemensamt samarbete vid namn Atunlo (Atunes y Lomos SL). De tre ägarbolagen har inte samma ägare.

Inpesca som startade som företag 1972 har 6 större snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk. 4 av dem har spansk flagg medan 2 stycken är flaggade i Belize med dotterbolaget Inpesca Fishing (Belize) Ltd som ägare. I styrelsen för bolaget sitter Guillermo Arrien Zulueta, Jon Ander Echevarria Ibarra, José Ignacio Madariaga Zallo, Iñaki Bilbao Ormaetxea, Carlos Tellechea Bermeosolo och Juan Ramon Arenaza Alegria. Inpesca har 190 anställda och omsatte 105 miljoner USD år 2018. Det finns det 4 dotterbolag och företaget är delägare i Pevaeche SA tillsammans med Pevasa. Fisket bedrivs utanför västafrikas kust och i Guineabukten från Mauretanien i norr till Angola i söder med Abidjan som bas samt i Indiska Oceanen med Seychellerna som bas för fisket.

Pevasa har för sin del 6 stora snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk varav 4 är flaggade i Spanien och två på Seychellerna. Som bas för fisket i Guineabukten använder företaget Abidjan och som bas för fisket i Indiska Oceanen Port Victoria på Seychellerna. I styrelsen för bolaget sitter Hontoria Felipe Ruano Fernandez, José Ignacio Echevarria Asteinza, Rafael Maria Soroa Somme, Juan Ramon Egaña Rodriguez och Rafael Aldecocea Urrutia. Företaget har 140 anställda och omsatte 52 miljoner USD under år 2018. Företaget har 4 dotterbolag och äger Pevaeche SA tillsammans med Inpesca. Tidigare var också Atuneros Vascos SA delägare i Pevaeche SA men Atuneros Vascos SA är i likvidation.

Coper är ett försäljningsföretag som främst handlar med tonfisk men även med bläckfisk och pelagisk fisk. Omsättningen var 194 miljoner dollar år 2018 och antalet anställda är nåt 10-tal.

Tillsammans äger de tre företagen fiskindustriföretaget Atunlo som har totalt 1 200 anställda vid tre fabriker, 600 anställda i Spanien, 300 i Portugal och 300 på Kap Verdeöarna. Bolaget bildades 2007 som ett samarbete mellan Inpesca, Pevasa och Coper. Omsättningen var 186 miljoner euro år 2018.

Pevasa är tillsammans med Echebastar och Atunsa medlemmar i  Asociación Nacional de Armadores de Buques Atuneros Congeladores (ANABAC). Inpesca lämnat organisationen och istället blivit medlem i OPAGAC.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!