Veckans båt – LL 97 Zenith

Byggdes 1987 vid Westers Mekaniska Verkstad som idag ligger i närheten av Oxevik på Bokenäset men tidigare låg i Jordfall längre in på nordsidan av Bokenäset. Den är sannolikt ombyggd sen dess med helt shelterdäck och kanske även annat. Byggd som Saltö av Bua (troligen med nummer VG 44). Kanske var det ursprungligen en systerbåt till GG 840 Svanen som byggdes 1989 på Westers Mekaniska. Svanen är också ombyggd, bland annat försedd med RSW-tankar och ny styrhytt.

Köptes till Danmark år 1994 och blev FN 137 Mona Mette med Ole Jørgen Hesberg Pedersen som köpare och fick då Strandby som hemmahamn. Vid denna tid på 107,5 bruttoton med en längd på 18,75 meter med en motor på 309 kW. Fick eventuellt en ny motor år 2000 då motorn från och med det året är på 300 kW. 2007 såld till Kent Jørgen Larsen, fortsatt med Strandby som hemmahamn men som FN 326 K. Larsen. 2013 köptes den av Allan Aabenhus Nielsen och bytte namn till A 357 Hanne Due med Hals som hemmahamn. I januari 2019 köpt av TN Hirtshals ApS, ett företag ägt av familjen Tindskard som är några av Danmarks största pelagiska fiskare med båten HG 62 Beinur. Båten bytte namn till HG 64 Expo med Hirtshals som hemmahamn.

I mars 2020 såldes båten till Bryggvingen AB på Lyr i Bohuslän. Nytt namn blev LL 97 Zenith och nu klassad med ett tonnage på 107 bruttoton. Båtens längd är 18,75 meter med en motor på 300 kW. Används till kräftfiske och fiskfiske.

Bryggvingen AB ägs av Erik Lyräng och driver förutom fisket också en fiskaffär och restaurang på västra sidan av Lyr vid Ängehamn tvärs över fjorden innanför Mollösund. Bryggvingen café & fiskbutik startade år 2008 och 2012 öppnade restaurangen. I styrelsen för företaget är Erik Lyrängs far Robert Willy Lyräng suppleant medan Erik Lyräng själv är ordinarie ledamot. 2018 omsatte företaget 8 miljoner kronor.

A 357 Hanne Due. Bild: West-Ship

Fler bilder på båten när den var dansk finns på Marinetraffic.

Erik Lyräng sitter också i styrelsen för Västkustfisk SVC AB och Tvets Fastighetsbolag AB som äger en fastighet med förskola i Tegneby på Orust. I det sistnämnda företaget är han också delägare ihop med David Bäckerbo, Börje Pettersson, Stellan Tendahl och Jarl Alf Tomas Relfsson. Bolagets syfte är enkelt:

Vi är 5 privatpersoner som gått in och satsat på att köpa Fastigheten Tvet 3:8 av kommunen, innehållande förskola m.m.

Vi har gjort detta för att försöka bevara förskolan på Tvet i första hand, vilket vi gjort i åtminstone 10 år till, då det ligger ett kontrakt med kommunen på 10 år framåt.

Vi gjorde detta för att se till att behålla förskola och förhoppningsvis även utveckla den till ngt ännu bättre (kanske Orust bästa iaf) då den ligger strategiskt väldigt bra för hela västra Orust och har unika möjligheter med dess omgivning.

Vi har gjort detta för att bygden inte ska dö ut, för att få tillbaka inflyttning av barnfamiljer även här ute på denna sidan av Orust.

Vi har gjort det för oss alla i bygden och hoppas på att få tilltro från alla runtomkring och hjälp med hur vi ska utveckla det så att det blir intressant för alla!

Västkustfisk SVC AB som ägs av Svenska Västkustfiskarnas Centralförbund (SVC) är delägare i Scandic Pelagic AB. Många av medlemmarna i SVC är också intressenter och medlemmar i FF Skagen som äger fiskmjölsfabiken FF Skagen A/S. FF Skagen A/S är huvudägare i Scandic Pelagic AB som bland annat har en fabrik i Ellös.

Andra källor: Proff.se, EU:s fiskebåtsregister

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!