Veckans båt – GG 560 Osprey

GG 560 Osprey byggdes 2006 som ND 153 Line Charlotte med Klintholms hamn på Møn som hemmahamn. Klintholms hamn byggdes 1878 av C.S. Scavenius, ägare till Klintholms gods och var alltså från början en privat hamn. 1918 övertogs hamnen av kommunen. Fiskebåten byggdes 2009 på Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri för Hans Henrik Lund Theodorsen. En trålare på 50,7 bruttoton med en längd på 14,88 meter och en bredd på 6 meter. Med en Volvo Penta D12 på 216 kW.

ND 153 Line Charlotte. Bild: Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri

Båten såldes i november 2017 till Midvåg Fiskeri AB i Skärhamn på Tjörn. Ägare av Midvåg Fiskeri är bröderna Tim och Ante Ottosson. Förutom GG 560 Osprey äger företaget eller bröderna även den mindre GG 115 Midvåg som bl.a. används till hummerfiske med tinor. De är några av Sveriges yngre yrkesfiskare och har en av nyare och modernare båtarna.

GG 560 Osprey används främst till kräftfiske och var 2019 en av de båtar som landade allra mest kräfta. Midvåg Fiskeri AB omsatte 4,6 miljoner kronor år 2018. Det året var bröderna Ottosson också nominerade som Årets unga företagare på Tjörn. Skärhamn av idag är inget stort fiskeläge och inte heller nån större rederiort.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!