Bra betalt för skaldjur just nu

Efter att priset för framförallt kräfta störtdök i början av coronapandemin när länder i södra Europa totalstängde och satte stopp för exporten har priserna nu stigit rejält. För alla skaldjur. Idag, torsdag, fick räktrålarna som sålde sin fångst av kokräkor i Göteborg i genomsnitt 271 kronor kilot. Högsta betalningen var 359 kronor kilot. Totalt såldes 3 882 kilo kokräkor av högsta kvalitet vid Göteborgs fiskauktion. För råräka betalades 40 kronor kilot men bara 20 kilo såldes. Råräka säljs i allmänhet inte via auktion utan direkt till bearbetningsföretagen.

Stockholmarna betalade ännu mer för räkorna som i deras fall landades i Smögen. Där fick räktrålarna i snitt 357 kronor för ett kilo räkor. Vis Smögens/Stockholms fiskauktion såldes 1 443 kilo räkor. Normalt är det mesta av det som landas i Smögen fångat av danska räktrålare.

När det gäller kräfta fick kräfttrålarna i snitt 323 kronor kilot vid Göteborgs fiskauktion. Som mest var priset 440 kronor kilot. Burfiskarna fick bättre betalt, i snitt 353 kronor kilot och som mest 545 kronor kilot. Kräfta gav därmed lika bra betalt som hummer som gick för 355 kronor kilot och som högst för 390 kronor kilot. Totalt såldes 1 024 kilo trålad kräfta, 658 kilo burfångad kräfta och 37 kilo hummer.

Det finns också skaldur som ger fiskaren betydligt sämre betalt. Krabba gick för cirka 25 kronor kilot i snitt vid Göteborgs fiskauktion. Totalt såldes 345 kilo krabba. Mindre mängder karamellräka, 12 kilo för genomsnittligt 101 kronor kilot och dessutom 22 röd glasräka (även kallad kungsräka) för ett genomsnittligt kilopris på 139 kronor.

Torsdagens priser var lägre än onsdagens vilka var extremt höga på grund av några dagars dåligt väder kombinerat med sommarledighet för en del yrkesfiskare och därmed färre landande båtar. Detta enligt en artikel i GP som främst handlar om butikspriset.

Men fiskedagar kostar inga pengar som det står i GP. Inte annat än i bränsle och andra omkostnader för båten. Det finns i allmänhet inga begränsningar i antal fiskedagar. Det som begränsar en båts fiske är vilka fiskemöjligheter (kvoter) den har. Den fiskhandlare som uttalar sig i GP har nog inte riktigt hängt med i utvecklingen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!