Veckans båt – S 205 Ceton

S 205 Ceton är den näst största svenskägda fiskebåten om inte den i Norge bosatte Magnus Roths fiskebåtar i Litauen räknas. Störst är S 264 Astrid som är en kombinerade snörpvadsbåt och pelagisk trålare medan S 205 Ceton enbart är en pelagisk trålare.

Skrovet till båten byggdes i Polen och den färdigställdes på Karstensens Skibsværft i Skagen som S 364 Rockall med Astrid Fiskeri A/S (Astrid Fiske AB på Rörö, familjen Johansson) som ägare. Hemmahamn var Skagen. Båten är på 2 135 bruttoton med en längd på 69,99 meter. Utrustad med en MaK 8M32C diesel på 2 999 kW.

S 364 Rockall. Bild: Karstensens Skibsværft

2019 såldes båten till Gifico ApS och blev S 205 Ceton, fortsatt med Skagen som hemmahamn. Gifico ApS ägs till 50% av Fiskeri AB Ginneton i Fiskebäck och till 50% av personer från familjen Claesson. Familjen Claesson äger också Fiskeri AB Ginneton som i Sverige har fiskebåtarna GG 203 Ginneton och GG 210 Vera C.

S 205 Ceton används främst til pelagiskt fiske i Nordsjön efter arter som sill, skarpsill och tobis.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!