NBAMR

Nachodka Active Marine Fishery Base (NBAMR) PJSC ägs idag av Sergei Darkin med familj. Bolaget historia går dock tillbaks till 1952 då det grundades som ett statligt företag. Familjen övertog företaget när det privatiserades.

Darkin grundade ursprungligen fiskeriföretaget Roliz LLC år 1991 men sålde detta bolag till Karat Group (idag Norebo Holding) år 2011. Familjen hade under tiden också skaffat sig kontroll över NBAMR och detta ägande behöll de. Huvudkontoret finns i Nachodka.

2015 kontrollerade NBAMR fiskerättigheter för cirka 7% av de ryska kvoterna i Stilla Havet för pollock, hälleflundra och stillahavstorsk. Vilket då motsvarade cirka 150 000 ton fisk. Företaget har 9 stora fabrikstrålare, 2 krabbfiskefartyg samt 2 kylfartyg för fisktransporter. 11 av dem ägs av NBAMR och två av nåt systerbolag/dotterbolag.

2019 omsatte företaget 199 miljoner USD och hade 1 700 anställda. Moderbolaget som grundades 2014 heter Dalinvestgroup CJSC (Pacific Investment Group) men kallas TIGR (Tiger). Det sistnämnda bolaget har ett dotterbolag i Tjeckien som sysslar med fiskhandel, Nachodka Seafood Sro

Källor: dnb.com, Ryska skeppsregistret

Gilla Anders Svensson på Patreon!