Moneron och Kurilsk Universal Komplex

Moneron och Kurilsk Universal Komplex (K.U.K.) LLC är två fiskeriföretag med bas i Juzjno-Sachalinsk på ön Sachalin ryska Fjärran Östern. Bolagen har beslagtagits av ryska staten då de hävdar att de egentligen ägs av de så kallade krabbkungen Oleg Khan som är efterlyst av de ryska myndigheterna. Han är misstänkt för ett mord och för att ha smugglat och olagligen ha sålt krabba i andra länder.

Bolaget beslagtogs av den ryska staten i samband med att TV-kändisen Ksenia Sobtjak och Igor Soglaev, tidigare vice ordförande i oljebolaget Rosneft, ville köpa 40% av de två bolagen. Även Ljudmila Narysova, mamma till Ksenia Sobtjak och senator, skulle investera i de två företagen genom att köpa 10% av aktierna. Ryska myndigheter tycks ha uppfattat det som att köparna agerade som bulvaner för Khan. Men i verkligheten är det sannolikt att de agerar mot Sobtjak då hon utmanade Putin politiskt i presidentvalet 2018. Formella säljare av aktierna i bolagen var dock Viktor Ledukov och Dimitrij Pasjov. De två har ingen koppling känd till Oleg Khan och det är oklart varför bolagen kopplas ihop med denne.

De två företagen har fiskerättigheter för 10 000 ton krabba och är ett av de större krabbfiskeföretagen i Ryssland. K.U.K. LLC verkar främst ägna sig åt handel med krabbor men äger också 9 krabbfiskebåtar. De anställda på dessa verkar vara inhyrda från nåt annat företag som sannolikt har samma ägare. Moneron har för sin del 7 krabbfiskebåtar.

Omsättning och antal anställda i Moneron-gruppens fiskeriföretag 2019, M USD, antal anställda

  • K.U.K. LLC, 142, 20
  • Moneron LLC, 125, 380

Källor: dnb.com, Ryska skeppsregistret

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!