Ny hamnpir i Grebbestad

För två veckor sen invigdes en ny hamnpir i Grebbestad. Den är byggd som ett T och ger hamnplats åt 11 fiskebåtar. Det är precis som när det gäller den två år gamla hamnpiren på Donsö en flytande hamnpir.

Grebbestads hamn

Den nya piren ersätter en 88 år gammal pålad brygga. T-piren är 120 meter lång med cirka 200 bryggmeter för förtöjning av fartyg och är byggd så att fartygen kan nås med truck. Varje sektion är 6 meter bred och 30 meter lång och väger nästan 200 ton styck med ett fribord om 1 meter. El och vatten är draget ut på bryggan och det finns även en station för tömning av septiktankar. Bryggan är ansluten till internet och varnar vid strömavbrott eller annat oförutsett. Den nya bryggan har kostat totalt 18,5 miljoner kronor varav 3,5 är EU-bidrag.

Fiskhamnen i Grebbestad drivs av det kommunala bolaget Tanums Hamnar AB som också driver Resö, Havstenssund och Hamburgsunds fiskhamnar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!