Dansk trålare på grund utanför Grebbestad

Den danska trålaren FN 226 Andrea Klitbo från Læsø gick på grund utanför Grebbestad under tisdagskvällen. Skrovet sprang läck och båten egna pumpar kunde inte hålla vattnet borta så hjälp fick tillkallas. Kustbevakningens KBV 032 var enligt Strömstads Tidning snabbt på plats med kraftigare pumpar.

Därefter kunde FN 226 Andrea Klitbo ta sig till Grebbestad för egen maskin. En provisorisk reparation genomfördes varefter båten kunde lämna Grebbestad för att gå till Skagen. Den provisoriska reparationen utfördes av ett danskt dykeriföretag vars akutbil hade kört från Tyskland. I Skagen har båten tagits upp slip för att repareras ordentligt.

FN 226 Andrea Klitbo är en 17 meter lång trålare med ett bruttotonnage på 116 ton. Ägare är Andrea Klitbo ApS som i sin tur ägs av Eric Thomas Christiansen i Østerbyhavn på Læsø. Den använd nästan uteslutande till kräfttrålning och hade vid grundstötningen en mindre last kräftor ombord som den var på väg att landa i Grebbestad. Tidigare hette båten S 226 Emmely Pilegaard och användes till räktrålning.

S 226 Emmely Pilegaard, idag FN 226 Andrea Klitbo. Bild: Jimmy Romanowski.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!