Gitte Henning sjunger ”Ta’ med ud å Fisk”

Gitte Henning A/S är Danmarks största fiskeriföretag. Men Gitte Henning (stavat Gitte Hænning men hon föddes som Gitte Johansson) är också en av Danmarks genom tiderna mest kända sångerskor. Hon har dock varit ännu större i Tyskland än i Danmark och har också sjungit in sånger på svenska. Kanske kan hon sägas vara en dansk motsvarighet till Siw Malmkvist och de två har många gånger turnerat ihop med i Tyskland.

Den första fiskebåten med namnet var AS 49 Gitte Henning som 1966 byggdes vid Andersen & Ferdinandsen’s Skibs & Bådebyggeri i Gilleleje för Erik Kjeldsen i Grenå. Erik Kjeldsen var Henning Kjeldsens (dagens ägare av företaget Gitte Henning A/S) far. Kanske hette Erik Kjeldsens fru, mor eller dotter Gitte och så fick båten namn efter henne och sonen Henning. Men samtidigt är det svårt att frigöra sig från det faktum att båten namngavs under sångerskans storhetstid. Kanske inspirerade även hon Erik Kjeldsen till båtens namn. Kanske vara det bara en kul grej att namnet blev som det blev. Eller så var det först och främst sångerskan som var inspirationen till namnet på fiskebåten. Hon hade ju dessutom som 16-åring spelat in en låt om fiske år 1962, ”Ta’ med ud å Fisk”.

Nu har den låten tagits med i den svenska filmen Se upp för Jönssonligan, lagts ut på Youtube och fått ett litet uppsving.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!