Lettlands största fiskebåtar 2021

Det lettiska fisket består av fyra olika grupper av företag med lite olika profil. Tre företagsgrupper dominerar helt. Baltreids med fiskeriverksamhet utanför Västafrikas kust och med fiskebåtarna registrerade i olika låglöneländer eller lågskatteländer är det överlägset största företaget. Syftet verkar ibland vara att dölja de verkliga ägarna bakom fiskebåtarna då bolagen finns i olika länder som inte är flaggländerna. Dessutom byter företagsgruppen ofta flaggländer för sina fiskebåtar.

Sedan har vi den företagsgrupp som ägs av Peteris Pildegovics som ägnar sig åt fiske i Nordatlanten efter krabba, räka och fisk. Till denna grupp hör också Batterfisa SIA som ägs av nederländska PP Group och isländska Samherji.

Den tredje gruppen är företag som fiskar sill, sakrpsill och annan fisk i Östersjön. Bradava SIA är ett av dessa företag med iögonenfallande fiskebåtar målade i orangerött och gult.

Slutligen finns det ett småskaligt fiske av sill och skarpsill i Rigabukten.

LVR 850 Fishing Success. Bild: Baltreids

Största fiskebåtarna i Lettland 2021 efter tonnage, namn, bruttoton, hemmahamn, ägare

 1. LVR 850 Fishing Success, 4 407, Riga, Baltreids SIA (Chramov, Varušečkins)
 2. LVR 852 Kapitan Morgun, 4 407, Riga, Baltreids SIA (Chramov, Varušečkins)
 3. LVL 2158 Dorado 2, 2 299, Liepaja, Batterfisa SIA (Latvian Fishing Company, Samherji & PP Group)
 4. LVR 853 Laima, 1895, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 5. LVR 851 Auseklis, 1 410, Riga, Arctic Trawlers SIA (Peteris Pildegovics)
 6. LVR 834 Senator, 1 211, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 7. LVR 847 Solvita, 734, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 8. LVR 848 Saldus, 723, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
 9. LVV 1555 Glenrose, 554, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)
 10. LVV 1556 Valderoy, 395, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)

När det gäller Peteris Pildegovics och hans två företag, Arctic Trawlers SIA och North Star SIA finns det en del underligheter. LVR 847 Solvita har inte lämnat Klaipeda sen 2017 och finns inte registrerad i nåt annat register än EU:s fiskebåtsregister. Båten används sannolikt inte till fiske och kan vara skrotad. LVR 848 Saldus och LVR 853 Laima finns det ryska skeppsregistret, LVR 834 Senator i DNV:s register och LVR 851 Auseklis hos Bureau Veritas. LVR 851 Auseklis och LVR 853 Laima finns också på listan över räkfiskebåtar i norra Atlanten som har MSC-märkning. North Star SIA var tidigare i huvudsak ett krabbfiskeföretag och hamnade i en konflikt med den norska regeringen om fiske av snökrabba vid Spetsbergen.

Peteris Pildegovics föddes i den ryska staden Vladivostok borta i Sibirien men flyttade senare till Lettland. Åren 2014 och 2015 inskaffade han flera begagnad krabbåtar från Korea och Japan och började därefter fiska snökrabba i Barents Hav tillsammans med andra ryska affärsmän i Ryssland och Lettland. Han investerade också i krabbfabriken Seagourmet i Båtsfjord tillsammans med sin kusin Kirill Levanidov. Det hela utvecklades dock till en skandal med extremt låga löner och vad som betecknades som slavkontrakt för de indonesiska besättningsmännen ombord på båtarna.

Några av de båtar som hade den typen av kontrakt var Saldus och Solvita. Pildegovics förnekade att kontrakten fanns och om de fanns var de förfalskningar. Det lettiska krabbfisket i Nordatlanten och Barents hav upphörde nästan helt efter år 2016. Formellt ägs Seagourmet Norway AS idag av Kirill Levanidov till 60%, Igor Nesjinskij  med 20% och Roman Chika med 20%. I styrelsen för bolaget sitter Peteris Pildegovics och Alexander Danilenko. Pildegovics är också ägare av bemanningsfirman Sea & Coast AS som ska ha varit det företag som skrev de kritiserade kontrakten. Kirill Levanidov äger för sin del också Båtsfjord Fangst AS.

Baltreids två båtar LVR 850 Fishing Success och LVR 852 Kapitan Morgun finns i ryska skeppsregistret. Där finns ytterligare en båt som uppges ha Baltreids som ägare, nämligen Marshal Krylov på 4 378 bruttoton som är flaggad i Kamerun och fiskar utanför Mauretanien. Båten hette tidigare Tiger Shark. Även LVR 850 Fishing Success och LVR 852 Kapitan Morgun fiskar i samma område. Kapitan Morgun har tidigare haft georgisk flagg. Ägare av Baltreids är Oleg Chramov (inte Charmov som PECH anger i ett dokument) och Nikolaj Varušečkins. Den senare är också ägare av transportföretaget Kenguru SIA och fiskeriföretaget Brjuts SIA.

Två båtar som tidigare var hemmahörande i Lettland med Baltreids som ägare är Marshal Novikov och Marshal Vasilevskij (tidigare Whale Shark). De ägs enligt ryska skeppsregistret av Oceanic Fisheries N.B. Limited i Kanada som verkar ha samma ägare som Baltreids och företaget har samma adress i Lettland som Baltreids. Marshal Novikov och Marshal Vasilevskij är båda flaggade i Kamerun. Marshal Novikov finns i ryska skeppsregistret. Båda fiskar utanför Västafrika i samma vatten som Baltreids övriga båtar.

Bolaget har enligt kanadensisk media troligen varit inblandat i tveksamt fiske utanför Västsaharas kust, tveksamma affärer och eventuellt försäkringsbedrägeri i samband med att en annan trålare, Ivan Golubets, sjönk. På de kanadensiska adresser företaget har uppgett finns inga kontor för företaget. Ivan Golubets ägdes av ukrainska staten men leasades ut till kanadensiska Evial Business och sköttes av Oceanic Fisheries. Ivan Golubets hade georgisk flagg.

I Baltreidskoncernen finns också dotterbolaget Limmat Inter SA med hemhörighet på Seychellerna och adress hos Baltreids i Liepaja. Limmat Inter står i det ryska skeppsregistret som ägare till Kapitan Rusak som har georgisk flagg och Kapitan Sukhondjajevskij som är flaggad i Kamerun men tidigare haft georgisk flagg och vissa register kopplas ihop med Oceanic Fisheries. Dessa båtar fiskar i mauretanska vatten. Kapitan Ruska kan dessutom återfinnas på hemsidan för ett företag som heter Fishing Company SA med hemhörighet på Brittiska Jungfruöarna (British Vrigin Islands). I ryska skeppsregistret står bolaget som ägare av fiskebåten Profesor Mikhailo Alexandrov. Sannolikt är även detta ett bolag som är kontrollerat av Baltreids och dess ägare. Företagets hemsida finns också på ukrainska.

Kapitan Rusak. Bild: Fishing Company SA

Största lettiskägda fiskebåtarna i andra länder 2021 efter tonnage, namn, bruttoton, land, ägare

 1. Kapitan Rusak, 4 407, Georgien, Limmat Inter SA (Baltreids SIA)
 2. Kapitan Sukhondjajevskij, 4 407, Kamerun, Limmat Inter SA (Baltreids SIA)
 3. Profesor Mikhailo Alexandrov, 4 407, Nya Zeeland, Fishing Company SA (Baltreids SIA)
 4. Marshal Novikov, 4 378, Kamerun, Oceanic Fisheries N.B. Limited (Baltreids SIA)
 5. Marshal Vasilevskij, 4 378, Kamerun, Oceanic Fisheries N.B. Limited (Baltreids SIA)
 6. Marshal Krylov, 4 378, Kamerun, Baltreids SIA

Övriga källor: EU:s fiskebåtsregister, Ryska skeppsregistret

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!