Lettlands största fiskebåtar 2020

Precis som i Litauen och Estland består Lettlands fiskeflotta av en utsjöflotta med fabrikstrålare och räktrålare samt en fiskeflotta som fiskar i Östersjön. Tidigare fanns också en krabbfiskeflotta precis som i Litauen men efter att reglerna kring fiske stramats åt i Arktis, vid Spetsbergen och Smutthålet så har denna flotta försvunnit. På grund av detta och att flera båtar sålts varvid nya köpts har listan över det största fiskebåtarna i Lettland ändrat sig kraftigt jämfört med 2019.

LVR 850 Fishing Success. Bild: Baltreids

Största fiskebåtarna i Lettland efter tonnage, namn, bruttoton, hemmahamnägare

  1. LVR 850 Fishing Success, 4 407, Riga, Baltreids SIA (Charmov, Varušečkins)
  2. LVR 852 Kapitan Morgun, 4 407, Riga, Baltreids SIA (Charmov, Varušečkins)
  3. LVL 2158 Dorado 2, 2 299, Liepaja, Batterfisa SIA (Latvian Fishing Company, Samherji & PP Group)
  4. LVR 851 Auseklis, 1 410, Riga, Arctic Trawlers SIA (Peteris Pildegovics)
  5. LVR 834 Senator, 1 211, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
  6. LVR 847 Solvita, 734, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
  7. LVR 848 Saldus, 723, Riga, North Star SIA (Peteris Pildegovics)
  8. LVV 1555 Glenrose, 554, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)
  9. LVV 1556 Valderoy, 395, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)
  10. LVV 1551 Harengus, 298, Ventspils, Bradava SIA (Aleksandrs Blohins)

LVR 847 Solvita har inte lämnat Klaipeda sen 2017 och finns inte registrerad i nåt annat register än EU:s fiskebåtsregister. Båten används sannolikt inte till fiske och kan vara skrotad. LVR 848 Saldus finns det ryska skeppsregistret, LVR 834 Senator i DNV:s register och LVR 851 Auseklis hos Bureau Veritas.

LVR 850 Fishing Success och LVR 852 Kapitan Morgun finns också i ryska skeppsregistret. Där finns ytterligare en båt som uppges ha Baltreids som ägare, nämligen Marshal Krylov på 4 378 bruttoton som har georgisk flagg och fiskar utanför Mauretanien. Båten hette tidigare Tiger Shark. Även LVR 850 Fishing Success och LVR 852 Kapitan Morgun fiskar i samma område. Kapitan Morgun har tidigare haft georgisk flagg.

Två båtar som tidigare var hemmahörande i Lettland med Baltreids som ägare är Marshal Novikov och Marshal Vasilevskij (tidigare Whale Shark). De ägs enligt ryska skeppsregistret av Oceanic Fisheries N.B. Limited i Kanada som verkar ha samma ägare som Baltreids och företaget har samma adress i Lettland som Baltreids. Marshal Novikov har idag georgisk flagg medan Marshal Vasilevskij är flaggad i Kamerun. Båda fiskar utanför Västafrika i samma vatten som Baltreids övriga båtar.

Bild på Marshal Krylov när den var rysk. Fotograf okänd.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!