Flera nordiskägda fiskebåtar sålda till Oman

Al Wusta Fisheries Industries LLC är ett statligt ägt fiskeriföretag i i Oman som ligger på den Arabiska halvön. Företaget går också under namnet Oman Pelagic.

Oman är ett land som haft en mycket lång stabil politisk utveckling. Länge var det också ett mycket ålderdomligt och konservativt land med en stabil diktatur under ledningen av sultanen som varit densamme sen 1970. Under de senaste 40-50 åren har det dock skett en långsam modernisering av landet, men någon demokrati har det inte blivit,

De allra senast åren har landet genomfört en satsning på att modernisera fisket vilket lett till starten av Al Wusta Fisheries och till inköp av flera stora fabrikstrålare samt några snörpvadsbåtar. Två av de stora fabrikstrålarna har köpt av isländska Uthafsskip ehf (med systerbolaget Span-Ice ehf). De används främst till fiske på internationellt vatten. Båtarna är Victoria på 3 938 bruttoton och Gloria på 3 707. Båda två uppges fortfarande vara flaggade i Belize.

Dessutom har bolaget köpt den tidigare norska krilltrålaren Juvel. Juvel köptes i mars 2020 efter att den brunnit i Montevideos hamn varefter den bogserades till Orskov Værft i Frederikshavn för ombyggnad till pelagisk frystrålare med RSW-tankar för att möjliggöra en effektivare användning av infrysningskapaciteten. Båten var nyligen klar och har döpts om till Jawhart Al Wusta och har anlänt till Oman där den redan tycks ha satts in i fiske. Båten är på hela 5 501 bruttoton.

Det största fiskeriföretaget i Oman är dock det privata och börsnoterade företaget Oman Fisheries Co SAOG som äger en mängd trålare och snörpvadsbåtar för pelagiskt fiske. Två dem är moderna tidigare norska snörpvadsbåtar, Taziazet II som haft mauretansk flagg sen 2016 och innan dess hette Fiskebas samt den tidigare Rav som numera heter Santiago. Santiago är på 1 674 bruttoton medan Taziazet II är på 657 bruttoton. Dessutom har de förmodligen också köpt (alternativt leasat eller hyrt) den turkiska snörpvadsbåten Sea Pride. Taziazet II är flaggad i Oman medan Santiago är flaggad på Curacao och Sea Pride i Turkiet. På företagets hemsida anges att Taziazet II heter Alkhair 1.

Oman Fisheries är också ägare av 13 mindre kustfiskebåtar.

Även svenska fiskebåtar har exporterats till regionen om än inte till Oman. 2016 såldes exempelvis Glittvåg till Iran.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!