Industrifiskarnas Thyborøn – Hametner Larsen

John-Anker Hametner Larsen är en av storfiskarna i Thyborøn. Hans affärsidé är att bedriva industrifiske med fiskebåtar som är billiga, dvs han har köpt dem begagnade och de används enbart till industrifiske när det är säsong och ligger annars still.

Båtarna ägs i allmänhet av John-Anker Hametner Larsen personligen vilket gäller L 229 Lykke Hametner på 561 bruttoton, L 441 Hametner Senior på 570 bt, R 500 Sophia Hametner på 399 bt och dessutom 40% av L 228 Susanita (tidigare L 526 Lonny Hedvig) på 516 bruttoton. Resterande andelar i L 228 Susanita ägs av företag som han äger. Företagen är Hametner Proteins 2 ApS (äger 10%), Hametner Proteins 3 ApS (10%), Hametner Proteins 4 ApS (10%) och Byskov Kød Thyborøn ApS (30%). Dessutom äger han kvotbåten L 207 Nordkap II. Genom att han personligen äger båtarna finns ingen tillgänglig ekonomisk information om Hametner Larsens fiskeriverksamhet. Hur många personer som sysselsätts i koncernen är också oklart.

Han har tidigare ägt fler båtar men har sålt flera under under 2019 och 2020. Något som även många andra industrifiskare i Thyborøn gjort som exempelvis familjen Hovgaard Schmidt, familjen Knak,  familjen Christensen och familjen Langer. En del har börjat med demersalt fiske men andra har lagt av helt. Istället har en rad svenskägda fiskeriföretag etablerat sig även i Thyborøn. Exempelvis Christer og Lennart Fiskeri A/S, Berndtsson & Börjesson Fiskeri A/S och Rylo Danmark ApS (Themis-koncernen).

L 229 Lykke Hametner

L 229 Lykke Hametner. Okänd fotograf

Andel av fiskerättigheterna för John-Anker Hametner Larsen, fiskart och kvot, andel

  • Sill Östersjön, 0,7%
  • Brisling Nordsjön, 4,3%
  • Brisling Skag/Katt, 3,6%
  • Tobis, 4,7%
  • Sperling, 18,5%

Total IOK-andel, 4,2%

Hametner Larsens fiskerättigheter inkluderar hans del av de fiskerättigheter som tillhör Fiskeriselskabet 2Bis ApS. Största ägare i Fiskeriselskabet 2Bis ApS är fiskmjölsföretaget TripleNine Thyborøn A/S och övriga ägare är Holger Lodberg, Andi Knak, René Hovgaard Schmidt, Danny Ørts Andersen, Michael Ruby och Niki Tygstrup Andersen. De två sistnämnda är tillsammans med Danny Broe Langer delägare i industrifiskebåten L 520 Emmie Noah (tidigare L 854 Helle Ronny).

TripleNine Thyborøn A/S ägs av TripleNine Group A/S som ägs av norska Koppernæs AS som i sin tur ägs av familjen Koppernæs.

Fiskeriselskabet 2Bis ApS hade en vinst på nästan 2 miljoner DKK år 2019 och bokförda tillgångar på total 127 miljoner DKK varav 118 miljoner i fiskerättigheter. Bolaget äger kvotbåtarna E 99 2Bis och L25 Aslan.

Andel av fiskerättigheterna för Fiskeriselskabet 2Bis ApS, fiskart och kvot, andel

  • Brisling Nordsjön, 8,5%
  • Tobis, 5,0%

Total IOK-andel, 3,1%

John-Anker Hametner Larsen sitter i styrelserna för de egna företagen, dvs Hametner Proteins 2 ApS, Hametner Proteins 2 Holding ApS,  Hametner Proteins 3 ApS, Hametner Proteins 4 ApS, Hametner Proteins ApS, Byskov Kød Thyborøn ApS, Byskov Kød Holding ApS, ApS af 21. september 2018, Tonsberg Byg A/S och Tonsberg Byg Holding A/S samt för Fiskeriselskabet 2Bis ApS och Kai LIndbergsgade 71 ApS som Tonsberg Byg A/S äger 25% av.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!