Stockholmare går vilse i Bohuslän

Den helt stockholmsfixerade sajten Havet.nu är kände för många tvivelaktigheter och tveksamheter. Det ska vara en vetenskaplig sajt, men det är mest en propgandasajt som bara publicerar viss forskning och inte tar in forskning och åsikter som inte visar exakt det som de fördomsfulla typerna bakom sajten vill föra fram. Så det är kanske inte så underligt att de hittar på platser i Bohuslän med stockholmska namn och dessutom placerar dem helt fel.

För det har de nu gjort. De har helt lyckats gå vilse i Bohuslän. Dels har de hittat en plats som inte finns, Askeröfjärden, och dessutom placerat denna plats där en fjord som heter Stigfjorden ligger, dvs mellan Orust och Tjörn. Det finns däremot ett havsområde om heter Askeröfjorden. Det är en fjord som ligger mellan Askeröarna, Mjörn, Tjörn, Stenungsön och Stenungsund. Bara en liten udde av Orust (Varekilsnäs) når fram till Askeröfjorden. Där ska Göteborgs universitet sprida ut sand på grunt vatten i närheten av Lilla Askerön och sedan plantera ålgräs där.

Askeröfjorden

Det är första gången som återplantering av ålgräs med sandtäckning testas i stor skala i Sverige.

– Genom att täcka havsbotten med ett tio centimeter tjockt lager grov sand blir vattnet mindre grumligt. På så vis får ålgräset mer ljus och lättare att överleva, säger Per-Olav Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet som leder den vetenskapliga delen av arbetet, i ett pressmeddelande.

Askeröarna är dessutom lite märkliga. De har bara fast förbindelse med Orust. Trots detta hör den västligare av dem, Lilla Askerön som alltså har en bro till Orust, till Tjörns kommun medan den östligare Stora Askerön, som har en bro till Lilla Askerön, tillhör Stenungsunds kommun.

Läs mer om ålgräs.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!