Sen nyår har de legat still men nu är de i Hanstholm

Två svenska båtar som enbart ägnar sig åt fiskfiske, GG 150 Älvsborg från Fiskebäck och GG 201 Bravik från Styrsö har i princip legat still sen nyår. Detta då deras fiskerättigheter huvudsakligen finns i och brukar fiskas i norsk zon och sen nyår har de inte fått fiska i norskt vatten. Igår kväll kom beskedet att ett avtal mellan EU, Norge och Storbritannien var klart vilket gjorde det tillåtet för svenska och danska båtar att fiska i norskt vatten.

GG 150 Älvsborg i Fiskebäck.

Igår styrde GG 150 Älvsborg och GG 201 Bravik sin kosa till Hanstholm som normalt är basen för deras fiske. De fiskar framförallt sej men också kolja, torsk och annan fisk. Det är uppenbart att de två båtarna och deras ägare var beredda att gå ut på fiske så fort de fick tillstånd att fiska.

GG 201 Bravik. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

I Sverige finns inga andra större båtar som är så tydligt inriktade på fiskfiske. De andra båtar som fiskar mycket fisk är främst inriktade på räkfiske och/eller kräftfiske, några av dem kan kanske sägas ägna sig åt blandat demersalt fiske och två åt traditionellt fiske då de också har pelagiska fiskerättigheter.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!