Fiskarna vid fjordarna – L 518 Annette

På Jyllands västkust finns det två lite större laguner med bräckt vatten, Nissum fjord och Ringkøbing fjord. Vid deras slussförsedda förbindelse med Nordsjön ligger det var sitt fiskeläge, Thorsminde respektive Hvide Sande. Tidigare har båda fjordarna haft ett omfattande fiske av ål och skrubba men Thorsminde och Hvide Sande är fiskelägen där fisket framförallt äger rum i Nordsjön. Fiske av plattfisk är det viktigaste fisket i bägge fiskelägena och det sker i huvudsak med garn och snurrevad.

L 518 Annette är en garnfiskebåt på 131 bruttoton med Thorsminde som hemmahamn och bas. Ägare är Johnny Poulsen. Eftersom verksamheten bedrivs i en enskild firma finns inga ekonomiska uppgifter tillgängliga. Antalet anställda är 8 stycken.

L 518 Annette

Andel av fiskerättigheterna för  L 518 Annette, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 0,1%
 • Sej, 0,2%
 • Kuller Nordsjön, 0,1% (Kolja)
 • Kulmule, 0,1% (Kummel)
 • Havtaske, 0,4% (Marulk)
 • Tunga Nordsjön, 1,0%
 • Rödspätta Nord, 1,3%
 • Piggvar och slätvar, 1,9%
 • Jomfruhummer norsk zon, 0,1% (Kräfta)

Total FKA-andel, 0,3%

Johnny Poulsen är också delägare i Thorsminde Puljefiskeri ApS med en andel på över 20%. Andra lite större delägare är bl.a. Kenneth Nielsen, Jens Søndergaard,  John Christensen och P/R L 300 Lagunen men ingen av dem äger över 20%. I styrelsen sitter Kenneth Nielsen, Jens Søndergaard, Johnny Poulsen, John Christensen och Arnth Bærentzen. Thorsminde Puljefiskeri äger kvotbåten L 9 Sophia.

2019 gjorde Thorsminde Puljefiskeri ApS en förlust på över 1 miljon DKK. De bokförda tillgångarna var totalt 28 miljoner DKK varav i stort sett allt i fiskerättigheter.

Andel av fiskerättigheterna för Thorsminde Puljefiskeri ApS, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 2,8%
 • Torsk Kattegatt, 0,3%
 • Sej, 0,1%
 • Kuller Nordsjön, 0,2% (Kolja)
 • Kulmule, 1,3% (Kummel)
 • Havtaske, 0,1% (Marulk)
 • Tunga Skag/Katt, 1,2%
 • Tunga Nordsjön, 9,8%
 • Rödspätta Nord, 3,2%
 • Piggvar och slätvar, 2,6%
 • Jomfruhummer Nord, 1,8% (Kräfta)
 • Lax Östersjön, 1,2%

Total FKA-andel, 1,1%

Johnny Paulsen är styrelseledamot i Thorsminde Puljefiskeri ApS, Drifsselskabet af Thorsminde 2009 ApS, Thyborøn Havns Fiskeriforening och Thyborøn Havns Fiskeriforening A/S. I Drifsselskabet af Thorsminde 2009 ApS (fiskauktion) har han sällskap av Arnth Bærentzen, Ulf Pierre Kromann,  Per Andersen och Kurt Søndergaard Madsen. Ägare av Drifsselskabet af Thorsminde 2009 ApS är Thorsminde-Fjand Fiskeriforening.

Läs även:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!