Dåligt med räkor och hög efterfrågan ger höga priser

Enligt yrkesfiskare och fiskhandlare är det just nu dålig mer både räkor och kräftor i havet. Fisket rapporteras vara dåligt. Enligt uppgift både för trålare och burfiskare. Samtidigt är det hög efterfrågan på grund av stor hemmaturism. Svenskar som besöker västkusten vill ha räkor. Resultatet är mycket höga priser.

Det brukar vara högre pris på sommaren på grund av högre efterfrågan men i år är det också läger tillgång vilket drivit på prisutvecklingen, Just nu kostar cirka 450 kronor och uppåt per kilo. Yrkesfiskarna får mycket mindre, i genomsnitt cirka 200 kronor just nu. Under andra tider på året får de inte lika mycket.

Bristen på räkor och det höga priset har gjort att många yrkesfiskare också kokar och landar en del av de mindre räkorna som då säljs till ett lägre pris. Dessa kostar cirka 150-300 kronor per kilo i fiskhandeln. Yrkesfiskarna får cirka 40 kronor per kilo just nu. Ett normalt år är det bara ett fåtal yrkesfiskare som säljer såna räkor till konsumtion. De säljs normalt istället till fiskindustrin för att bli inlagda räkor hamna i räksallader och på räkmackor. De kokas då inte ombord och kallas därför råräkor.Från fiskindustrin får yrkesfiskarna 15-20 kronor kilot för de mindre räkorna.

Kräfta

Även kräftfisket är dåligt och efterfrågan på kräftor är större än tillgången, Priset är dock ännu lite lägre än för räkor. Yrkesfiskarna får cirka 150 kr per kilo när det gäller kräfta och cirka 250 kronor kilot när den säljs levande. Detta är vad de får just nu. Vid andra tidpunkter på året är det inte lika mycket. I fiskhandeln betingar kräfta ett pris på 350 kronor kilot och uppåt. Levande säljs kräfta främst till restauranger.

Orsakerna till varför fisket av skaldjur  är dåligt i år är det egentligen ingen som känner till men det finns en mängd teorier. I DN säger Roger Thilander, chef för Göteborgs fiskauktion, följande:

Enligt Roger Thilander, vd för Göteborgs fiskauktion, är det framför allt två faktorer som ligger bakom prisökningen: högre efterfrågan i kombination med brist på räkor.

– Tillgången på räkan har minskat och samtidigt, om man jämför med förra året, har efterfrågan ökat markant. Förutom att fler semestrar hemma har restaurangerna vaknat till liv nu och de vill också ha räka på menyerna. Då blir priset därefter, säger han och fortsätter:

– Det som är ett mysterium är varför det är så lite räkor. Det har jag inget bra svar på.

[…]

Enligt Roger Thilander gäller räkbristen även Danmark och Norge, eftersom samtliga länder fiskar från ett och samma bestånd: nordhavsräkan.

– Teorierna om varför det är så lite räkor är nog lika många som det finns fiskare. Men jag har hört allt ifrån att det rör sig om naturliga cykler till att det har att göra med klimat, salthalt och strömmar. Det återstår att se om detta är något som håller i sig, säger han.

Mer fisk

Samtidigt finns uppgifter från yrkesfiskare som kan tyda på att det finns mycket fisk längs Bohuskusten än vad som numera är normalt. Förutom räka och kräfta landas det en hel del makrill till Göteborgs fiskauktion liksom en del mindre torsk, en del kummel, en hel del krabba och bläckfisk. Bläckfisk ger i stort sett samma betalning som torsk när det gäller vad yrkesfiskarna får medan kummel ger mindre och krabba mycket mindre. Om mer fisk på något sätt kan påverka tillgången på kräfta är oklart men det borde kunna påverka tillgången på räka.

PS. Sen är ju så att priserna alltid är mycket högre under semestern. Kanske inte så konstigt. För folk agerar märkligt när det gäller räkor. När jag hängde på en bänk utanför en fiskaffär hörde jag att i stort sett alla (dock var det inga bohusläningar som köpte räkor utan främst stockholmare) valde räkorna för 500 kronor kilot istället för de som kostade 200 kronor. Detta trots att flera personer uttryckligen inte kunde se nån skillnad. De var alla fiskade av samma båtar i samma vatten. Dessutom burkar folk inte ha nåt emot att äta de mindre räkorna när de ligger på en räkmacka. Så smakskillnaden är nog marginell.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!