Skrotbåten i Glommen heter GG 370 Mercy

Ingemar Alenäs har noterat att det ligger en skrotbåt i Glommen. SIN 53 Gerd står det på den. Men den heter GG 370 Mercy. Den har tillstånd att fiska torsk i Östersjön.

Dessutom tror Alenäs att den tidigare hette Albert och det stämmer. Den hette det som nybyggd år 1964 och fram till 1971 då den hörde hemma i Nederländerna. Till Sverige kom båten först 1988 och då blev den SIN 53 Gerd med hemmahamn i Simrishamn. Sen sommaren 2019 heter den dock GG 370 Mercy. Båten har sett likadan ut under lång tid.

SIN 53 Gerd i Simrishamn, november 2016.

Ägare av GG 370 Mercy är DE Fiske AB på Öckerö som sin tur ägs av Erik Gripse från Halland och Daniel Andersson som förr bodde i Glommen men idag återfinns på Öckerö. Idag är det dock bara en kvotbåt vars enda syfte är att hålla en licens för torskfiske i Östersjön.

Torskfiske

Nåt torskfiske lär det inte bli de närmaste åren då det för närvarande inte är tillåtet. Och GG 370 Mercy kommer inte användas. Blir torskfiske tillåtet igen kommer den att bytas ut mot en ny båt:

– Eftersom vi nu inte får fiska blir det att vi lägger gamla båtar. Vi får inte göra oss av med dem för då blir vi av med tillståndet för att fiska torsk, säger delägare Erik Gripse.

För ungefär två år sedan beslutade myndigheterna att det var stopp för torskfisket i Östersjön. Detta innebar att många yrkesfiskare satt med fisketillstånd de inte kunde använda. Eftersom tillstånden är knutna till båtar har många blivit stående, som så kallade kvotbåtar, i väntan på att fisket öppnar igen.

– Hade vi fått fiska torsk hade vi haft en finare och modernare båt men så ser inte regelverket ut. Vi har inte råd att ha massa nya båtar liggande och då blir det gammal skrot man lägger tillstånden på tyvärr.

Ingemar Alenäs har dock fel när det gäller att GG 370 Mercy tilldelats en viss ”kvot”. Detta då det inte finns någon torskkvot i Östersjön eller några årliga fiskemöjligheter för torsk i Östersjön i nuläget. Men. Om det funnits en torskkvot att fördela hade GG 370 Mercy dock haft årliga fiskemöjligheter.

Alenäs har också fel om torskfisket i Västerhavet. I Kattegatt finns visserligen inget torskfiske men i Skagerak finns det. Riktat torskfiske med krokredskap och garn finns men den mesta torsken fångas som bifångst vid fiske av sej och kolja, vid räkfiske med tunnel och vid kräftfiske utan rist.

Anledningen till att det finns kvotbåtar är det svenska förvaltningssystemet för demersalt fiske (fiske efter bottenlevande arter). För att utreda hur det fungerar krävs en hel artikel till.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!