Hummerfiskepremiär

Idag är det hummerfiskepremiär. Fritidsfiskare som står för större delen av fisket får ha sex hummertinor per person medan yrkesfiskare får ha betydligt fler. Fritidsfiskare får inte sälja sin fångst. Samtidigt är det uppenbart att väldigt många gör det för annars skulle inte hummern räcka till alla som äter den. Denna svartförsäljning är ett av problemen med hummerfisket.

Kanske borde fritidsfisket av hummer förbjudas helt. Det skulle kunna innebär en stabil och rejäl extrainkomst till småskaliga yrkesfiskare istället för olagligt såld hummer från fritidsfiskare.

Hummer. Bild: Bart Braun. Public domain

Ett annat problem är att många pensionärer behåller sin yrkesfiskelicens som sen enbart utnyttjas för att fiska hummer, en lite mängd kräfta och krabba. Ett exempel på detta är exempelvis bröderna Hansson som intervjuas i GP. Detta är en bidragande orsak att unga fiskare blockeras från att få en fiskelicens. Det är inte vettigt att det ska fungera så.

I Danmark har de löst detta problem genom att införa en särskild licens för mindre aktiva fiskare (MAF). De har då också har en särskilt avsatt kvot. Då kan unga fiskare ges en licens även om det finns pensionärer som har kvar sina licenser. En sådan lösning vore rimlig även i Sverige.

Läs mer om hummer

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!