Insjöarnas fiskare – Fullerö säteri

Yrkesfisket i Mälaren är mindre än yrkesfisket i Vänern och Hjälmaren. Tidigare har det funnits ett omfattande siklöjefiske och även ett fiske av nors i bland annat Stockholms ström. Idag är gösfisket det mest betydande. Fisket kan bedrivas med personlig yrkesfiskelicens eller med enskild fiskerätt.

Mälaren

Historiskt har not- och långrevsfiske varit vanligt i Mälaren men idag bedrivs i huvudsak garnfiske med flytgarn eller fasta bottengarn. I sjön finns ungefär 35 fiskarter som haft eller har betydelse för fisket i Mälaren. Gösfisket är idag det överlägset viktigaste fisket med ungefär 70% av såväl landad vikt som landat värde. Tidigare har även siklöjefisket varit av större betydelse.

Gös

Landningarna av gös från Mälaren har generellt sett varierat mellan 100 och 200 ton per år sedan 1960-talet. År 2012 ändrades minimimåttet på gös från 40 cm till 45 cm i Mälaren. Före minimimåttshöjningen, under åren 2007–2011, var fångsterna av gös i Mälaren i medeltal 161 ton. En viss minskning av gösfångsterna observerades ett par år efter regeländringarna, innan gösen växte in i fiskbar storlek.

Därefter ökade landningarna av gös, från 112 ton 2013 till 191 ton 2016, vilket var den högsta landningen i Mälaren sedan registrering startade. År 2017 landades det 181 ton gös i Mälaren och år 2018 185 ton. Vid fisket av gös fångas normalt även en del braxen, lake, gädda och abborre som bifångst. SLU Aqua menar att fångsterna av gös i Mälaren inte bör öka.

Fisket av gös i Mälaren är idag MSC-certifierat för alla gösfiskare som är medlemmar i SIC. Totalt kan 32 fiskare leverera MSC-märkt gös från Mälaren. De är baserade i Torsvi (2), Mellansundet (1), Stallarholmen (5), Kvicksund (1), Tidö-Lindö (1), Lindö (1), Gångholmen (2), Björsund (1), Ängsö (3), Hesselbyholm (1), Adelsö (3), Dåvö (1), Västerås (6), Björnö (1), Bromma (1), Visby (1) och Eskilstuna (1). Fångsterna levereras främst till Stockholms Fiskauktion.

Abborre och gädda

Fisket av abborre i Mälaren är idag mycket begränsat. 4 ton landades 2018. Tidigare har fisket varit större. Yrkesfiskets fångster ökade från omkring tio ton årligen under 1960-och 1970-talen till över 55 ton i slutet av 1990-talet. Därefter har fångsterna minskat kraftigt. År 2017 fångades cirka fem ton. abborre fångas som bifångst i gösfisket.

I Mälaren fångades 17 ton gädda under 2017. Fångsterna i Mälaren har historiskt sett varierat mellan ungefär 25–40 ton årligen sedan slutet på 1960-talet. 2018 landades 23 ton. Gädda tas främst som bifångst i gösfisket.

Siklöja

Siklöjefisket i Mälaren som sker med garn är idag av mycket begränsad betydelse men på 1960-talet och fram till 1980-talet var det av stor vikt. Som mest landades över 200 ton siklöja 1984. Siklöjan fiskas främst för rommens skull. År 1990 minskade landningarna till mindre än hälften på grund av ett försvagat bestånd.

De årliga landningarna har därefter varit jämförelsevis låga och har de senaste tio åren varit i genomsnitt cirka 7 ton. År 2017 landades 7,7 ton siklöja och 2018 bara 4 ton. En anledning till att siklöjan till stor del försvunnit i Mälaren kan vara gösens expansion. Gösen lever i stor utsträckning på siklöja.

Övrigt fiske

I Mälaren har fångsterna av lake minskat sedan 1900-talets början. Det fortsätter att minska och 2017 landades bara 0,6 ton. Kräftfiske i Mälaren är mycket litet så det finns idag ingen användning av lake som bete. Att sälja lake på konsumtionsmarknaden är svårt.

Fullerö säteri

Fullerö säteri är något så ovanligt som ett fideikommiss. Eller kanske ska vi säga fram till 2021 har det varit ett fideikommiss men fideikommissnämnden har inte gett tillstånd till en förlängning. Fideikommiss är nämligen inte tillåtna längre, men några har överlevt på dispenser från fideikommissnämnden Fullerö har varit ett av dessa gods.

Fideikomiss innebär att arvslagarna sätts ur spel och bara den äldsta sonen ärver fideikommisset och övriga syskon får ingenting. Den nuvarande innehavaren av Fullerö är Carl Johan Cronstedt. Fullerö har varit ett fideikommiss i släkten Cronstedt sen 1739. Själva huvudbyggnaden uppfördes av rikskanslern Erik Axelsson Oxenstierna år 1656

Fullerö säteri är också innehavare av ett tillstånd att fiska MSC-märkt gös. Fisket består huvudsakligen av gösfiske och gäddfiske. Fisken säljs bland annat direkt till konsument i en fiskbutik vid Fullerö brygga. Fisket är bara en liten del av verksamheten på säteriet som i övrigt består av jordbruk med djurhållning och med KRAV-märkning, uthyrning av bostäder, besöks- och turistverksamhet.

Omsättningen beräknas ha varit mellan 5 miljoner och 10 miljoner SEK år 2020 baserat på momsredovisningarna. Det mesta från jordbruket och uthyrnings- och besöksverksamheten.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.