Henning Kjeldsen vill in i det norska fisket

Henning Kjeldsen startade i mars företaget Hebjar Holding AS i Norge tillsammans med Bjørn Kjellby och Arild Ludvigsen. Kjeldsen äger 40% av aktierna i företaget via Henning Kjeldsen Holding AS. Det är så mycket som en utländsk medborgare eller ett utländskt företag kan äga i ett norskt fiskeriföretag. Kjellby och Ludvigsen äger för sin del 30% var.

Företaget har ansökt om att få lov att köpa en fiskebåt och kvoter i Norge. Men Fiskeridirektoratet i Norge har avslagit företagets begäran:

– Efter vores vurdering vil brug af stråmænd for at tilegne sig fiskekvoter være et alvorligt brud på grundlæggende regler efter norsk lovgivning. Almene fiskeri- og samfundsmæssige hensyn gør, at man er forsigtig med at tillade udenlandske ejere med en dårlig historik i at eje andele i norske fiskefartøjer, skriver Fiskeridirektoratet i deres begrundelse for at afvise Henning Kjeldsen ønske om at købe sig ind i norsk fiskeri.

Henning Kjeldsen har överklagat Fiskeridirektoratets beslut till Nærings- og fiskeridepartementet i Norge. För att driva processen har han anlitat en norsk advokat, Richard Bjerk från advokatfirman Wikborg Rein.

Läs mer om Henning Kjeldsen

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!