KG 690 Christian í Grótinum är en färöisk fiskebåt som ägs av P/f Christian í Grótinum. Detta bolag är ett dotterbolag till P/f Palli hjá Mariannu som ägs av familjen Rasmussen. Delägare i båten är mer exakt Kristian M. Rasmussen och hans tre söner Jón Rasmussen, Eyðun Rasmussen och Bogi Rasmussen. De äger 25% var. Hemort för både fiskebåten och företagen är Klaksvík. Klaksvík är Färöarnas näst största ort och ligger på Borðoy som är en av de nordligaste öarna i ögruppen.
Byggd på Karstensens Skibsværft i Skagen levererades fiskebåten i mars 2022. Bruttotonnaget är 4 985 ton, längden 89,35 meter och bredden 17,6 m. Skrovet byggdes i Polen och båten utrustades och byggde klar i Skagen. Det är pelagisk RSW-trålare. Den är byggd för att fiska kolmule (blåvitling), makrill, lodda och sill. Utrustad för både snörpvadsfiske och trålfiske. Båten är en systerbåt till svenskägda men danskflaggade S 264 Astrid.
Fiskeutrustning
Tråldörrar
Fiskeredskapen ombord inkluderar utrustning som företaget redan hade till sitt förfogande, plus en rad nya redskap, inklusive den första uppsättningen helautomatiska MLD-tråldörrar (trålbord) till en ny fiskebåt. MLD TSS-tråldörrarna är justerbara för en yta på 14 kvadratmeter med klaffarna i neutralt läge till 19 kvadratmeter med klaffarna i 45°, vilket ger flexibilitet för en mängd olika fiskeförhållanden. Dörrarna är fjärrstyrbara, vilket gör att skepparen kan placera dem på önskat djup och korrigera spridningen för optimal position och öppning.
Dörrarnas strukturella design innehåller ett elektromekaniskt system för att manövrera de övre och nedre luckorna oberoende, vilket gör att dörrarna kan trimmas och ställas in efter behov. Instrumentering inom TSS inkluderar sensorer som registrerar djup och dörrspridning, och det finns en tvåvägs akustisk länk till styrhytten, som skickar data i en riktning och kontrollkommandon tillbaka i den andra. Enligt MLD kan spridningskraften hos de danskbyggda tråldörrarna justeras över ett intervall på 40 %, med vertikal och horisontell rörelse aktiverad.
MLD levererade också sin Trawl Controller-mjukvara, modem och de batteriladdningssystem som är installerade ombord. Instrumenteringen som finns i själva dörrarna inkluderar modem och mjukvara för trålkontroller som kompletterar styrhyttens installation, undervattensdatorer, sensorer för djup, spridning och räckvidd från fångstfartyget, hydraulik och batterier med kapacitet för mer än 50 timmars drift.
Trålar
Christian í Grótinums valde FS Atlantica-2600 PEN diamant-/hextrål med åttapanelsundersida för blåvitling, och till Vónin för 2 600 meter och 2 300 meter Gannet-trål, även för blåvitling, och en 1 856 meter Seagull-trål för sill och makrill.
Vónin levererade också lyften för blåvitling, trålvarparna och en mängd tränsar, däcksutrustning, reservdelar och annan utrustning för fisket. Blue Line trålblocken är från Brdr. Markussen.
Snörpvad
Upplägget för hantering av snörpvaden inkluderar de 40 ton tunga snörpvinscharna och ett 15-tons par extra vinschar från Ibercisa. Dessutom specialiserad hårdvara från MacGregor Triplex, inklusive en elektrisk 32-tons Triplex 1020 nätdragare, KNR-120 och KNR -75 nätkranar och flera nätstaplare. Ibercisa levererade också ett par 90-tons trålvinschar, ett par 140-tons nättrummor, en 20,7-tons vinsch och ett par nätekolodsvinschar, samt förtöjningsvinschar och ankarspel.
Kranarna är hydrauliska enheter från MacGregor Triplex. En 4t/18m KN-75 fördäckskran och en 3,50t/13m KN-60 fiskpumpskran, plus en dubbla 128kW hydrauliska enheter. Christian í Grótinum har tre 20-tums MacGregor Rapp elektriska fiskpumpar, levererade med fiskslang och kabelrullar, med fångster som pumpas från redskapen till de valda tankarna via avvattningssystemet.
RSW-systemet
RSW-konfigurationen har tre PTG FrioNordica-enheter på 1 300kW vardera för att säkerställa snabb, pålitlig kylning av fångster i de 16 tankarna. Det finns tre 960m3/h cirkulationspumpar och tre 260m3/h kondensorpumpar, och RSW cirkulationssystemet har fjärrmanövrerade RSW-ventiler genom Wärtsilä Lyngsø styrsystem och Eltorque ställdon för ventilen. Det finns 16 RSW-tankar på sammanlagt 3 590 kubikmeter.
Iras har stått för vacuumsystemet med tre 87kw kompressorenheter och tre 3 000-liters vacuumtankar.
Framdrivningssystem
Christian í Grótinums ägare valde ett komplett Wärtsilä framdrivningspaket, med en 12V31 huvudmotor som utvecklar 7 220 kW vid 750 rpm. Detta driver en 4G1190 propeller med 4 500 mm diameter via en SCV 112/2-PDC68 reduktionsväxel. Wärtsilä har även levererat SCR-systemet. Bränsletankarna rymmer 599 kubikmeter.
En 3300kW/4125 kVA Marelli axelgenerator är monterad på reduktionsväxeln och det finns även en uppsättning hjälpmotorer ombord, en 1 348 kWe Caterpillar 3512, en 1 200 kWe Caterpillay C32 och en 200 kWe Caterpilar 7,1.
Det elektriska systemet är utrustat för variabel frekvens (60-50 Hz), med frekvensomvandlare för 400/440V och en UPS strömförsörjning/omvandlare för 230V. Detta gör att huvudmotorns och propellerns varvtal kan minskas med cirka 17 %. Alla elektriska system styrs av ett DEIF Power Management System.
Christian í Grótinum har ett Kongsberg klaffroder och Tenfjord SR723 styrväxel, en 1 400 kW Brunvoll thruster och en 1 500kW infällbar Brunvoll AR80 LTC2100 thruster.
Utrustning på bryggan
Christian í Grótinums styrhyttselektronik är till att börja med en Furuno Smart Bridge och en rad med fem 55-tums Olorin-monitorer vända mot kontrollpositionen, plus ytterligare sexton 32-tums och sex 27-tums Hatteland-skärmar.
Fiskekoloden med lång räckvidd är lågfrekventa 15-25 kHz Furuno FSV-25S och 25 kHz Simrad ST94 ekolod. Det finns även ett högfrekvent 180 kHz Furuno FSV-75 ekolod, ett 80 kHz WASSP 3D ekolod och ett Simrad SN93 bogscanner/snörpvadsekolod.
Det trålmonterade ekolodet är en Simrad FS-70 plus ett Marport-paket med redskapsmonterade sensorer. De tre Furuno ekolodsapparaterna är FCV-38, FCV-1900 och DFF1-UHD uppsättningar och strömindikatorn är en Furuno CI68.
Radarinstallationerna är Furuno FAR 2218-X, FAR 2238-S och DRS6A-NXT. Navigationshjälpmedel är Tecdis T-2128, en Olex 3D och ett par MaxSea Time Zero-plottrar. GPS, GPS-kompass och AIS-set är från Furuno och de dubbla RGC-80 gyrokompasserna är från Simrad, liksom autopiloten AP70. All information säkerhetskopieras på en Furuno VR-7000 färddatainspelare.
Kommunikationspaketet är från Sailor, med Sailor 900 V-Sat-system, en satellit-TV-installation, en area A4 GMDSS-installation och VHF-apparater.
Utrymmen för besättningen
Hytterna har placerats inom överbyggnaden, så långt från propellern som möjligt. Detta för att säkerställa låga bullerförhållanden för besättningen i hytter och pausutrymmen. Det finns fem enkelhytter och två dubbelhytter på båtdäck ett. Mässrummet, dagrummet, TV-loungen, pentryt med proviantrum och separata kyl-/frysrum finns på båtdäck två. Färskvattentankarna ombord rymmer 150 kubikmeter. Ytterligare sex enkelhytter samt instrumentrum, träningsrum med friskvårdsavdelning och ångbad finns på båtdäck tre. Totalt finns det sovplatser för 20 personer ombord.
Läs mer:
- Ny färöisk fiskebåt visar hur nya Astrid kommer att se ut
- Färöarnas största fiskebåtar 2022
- Största danska och största svenska fiskebåten
- Ny HG 333 Isafold är snart hemma i Hirtshals
- LNG-driven fiskebåt levererad till Norge
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.