Största danska och största svenska fiskebåten

I förrgår (lördag) var det dop av det senaste tillskottet till den svenskägda fiskeflottan. Danskflaggade S 264 Astrid med hemmahamn i Skagen. Ägare är Astrid Fiskeri A/S som är dotterbolag till svenska Astrid Fiske AB som hör hemma på Rörö. Ägare av Astrid Fiske AB är familjen Johansson. Igår (söndag) visades båten upp på Björnhuvudet på Öckerö.

Det är för närvarande Danmarks klart största fiskebåt med sina 91,8 meter, 4 697 bruttoton och med en motor på 7 320 kW. Huvudmotorn är en Wartsila 12V31​. Båten har tre stycken hjälpmotorer, 2 st Caterpillar C32 på 940kW var och en Caterpillar C18 på 565 kW. Sidopropellrarna är 2 st Brunvoll på 1 400 kW vardera. Båten har kojplats för 19 personer i separata hytter, ett gym, generösa ytor att umgås på och ett kök i restaurangklass.

S 264 Astrid är den största fiskebåt som någon svensk fiskarfamilj ägt. Men det är inte den största svenskägd fiskebåten nånsin för det finns en svensk affärsman som varit delägare ryska fiskeriföretag och idag äger ett litauiskt företag som har två ännu större båtar.

Utrustning för fisket

Fiske bedrivs i huvudsak med flyttrål (pelagisk trål). Det är en trål som inte rör havsbotten. Fisken förvaras i RSW-tankar, dvs tankar med kylt saltvatten. RSW-tankarna rymmer total 3 480 kubikmeter och kylanläggningen består av tre stycken aggregat från FrioNordica på 1 300 kW var. Pumpanläggningen för att hantera fisken är tillverkad av Önnered Svets. Vinscharna är levererade av Kongsberg Brattvaag och kranarna av Macgregor Triplex.

S 264 Astrid är utrustad för att kunna fiska med snörpvad men det är inte aktuellt att göra det. Det är i huvudsak en garanti för att det ska vara lätt att sälja båten den dag som det är aktuellt. Köpare av den båt av den typ och storlek det handlar finns i princip enbart i Norge samt på Island och Grönland. Där bedrivs ett omfattande snörpvadsfiske och utan utrustning för det skulle den vara svår att sälja den dag som det blir aktuellt.

S 264 Astrid

Dopet ägde rum på Karstensens Skibsværft i Skagen som också byggt båten. 1 000-tals personer besökte båten och tittat på den. Även under visningen på Öckerö var det 1 000-tals personer som passade på för att se den nya båten. Ett kolossalt underverk byggd för att fiska i Nordatlanten, Norska havet och Nordsjön. Kolmule (blåvitling) utanför Irland och uppemot Färöarna, makrill i Nordsjön närheten av Shetland och Färöarna, NVG-sill i Norska havet mellan Norge och Island och brisling (skarpsill), sill och tobis i Nordsjön. Hästmakrill i Nordsjön och Engelska kanalen och trynfisk i Keltiska havet.

Det mesta fisket är konsumtionsfiske och båten kommer sannolikt aldrig att fiska i Östersjön. Den är inte byggd för det.

GG 64 Astrid Marie

Samtidigt som S 264 Astrid visades upp fick vi även se GG 64 Astrid Marie. Sveriges största fiskebåt som är byggd för fiske i Nordsjön. Sill, makrill, brisling (skarpsill), sperling (vitlinglyra) och tobis. Den fiskar även i liten utsträckning i Östersjön. Huvuddelen av fisket som bedrivs med GG 64 Astrid Marie är konsumtionsfiske. GG 64 Astrid Marie är 63,85 meter lång och på 1 622 bruttoton med en motor på 2 999 kW. En betydligt mindre båt än Astrid men ändå den största svenskflaggade båten för närvarande.

GG 64 Astrid Marie och S 264 Astrid

GG 64 Astrid Marie och S 264 Astrid

Astrid Fiske (hemsidan är inte uppdaterad) som äger de två båtarna är Sveriges i särklass största fiskeriföretag. Företaget omsätter lika mycket som ett Donsö-rederi kan omsätta.

Läs mer:

S 264 Astrid och GG 64 Astrid Marie från ovan så att storleksskillnaden syns tydligt. Bild: Thomas Crona

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!