LNG-driven fiskebåt levererad till Norge

Den LNG-drivna pelagiska fartyget fiskebåten M-120-HØ Sunny Lady har levererats till beställaren från Cemre Shipyard i Turkiet. Beställare är det norska fiskeriföretaget Teige Rederi AS (kallas också Haugagut AS) som är ett dotterbolag till Teigebris AS. Ägare av Teigebris AS är familjen Teige. Beställningen av båten gjordes redan i september 2019 och leveransen är mer än ett år försenad.

Sunny Lady är 86,5 meter lång och 18 meter bred. Bruttotonnaget är 4 829 ton. Det är ett av Norges största och modernaste fiskefartyg där miljöhänsyn och innovation ligger i förarsätet. Den nya fiskebåten har designats och utvecklats av Salt Ship Design. Namnet är historiskt och ärvt från ett tidigare LNG-drivet handelsfartyg som familjen Teige tidigare ägt.

M-120-HØ Sunny Lady. Bild: Cemre Shipyard

Utrustning

RSW-tankarna har 2 830 kubikmeters lastkapacitet. De är kylda av en dubbel 1 500 kW FrioNordica RSW-anläggning. C-Flow har levererat styrsystemet för kylanläggningen.

En 350 m3 LNG-tank och ett 1024 kWh batteripaket möjliggör en miljövänligt drift. Fiskebåten är dock också försedd med en dieseltank för att möjliggöra en stor flexibilitet. Det är den andra LNG-drivna pelagiska fiskebåten i den norska fiskeflotten. Den första var VL-1-ØN Libas.

Huvudmotorn är en 5 500 kW Wärtsilä 10V31DF med en 4 200 mm WCP4G1190 propeller, kompletterad med en 3 000 kW PTO/1 500 kW PTI-axelgenerator. Hjälpmotorer är ett 1 66 5kW Wärtsilä 9L20DF som driver generatorn för elproduktion. Dessutom finns en 360 kW Volvo Penta D13MG som nödaggregat.

Batteriarrangemanget gör det möjligt att optimera huvudmotorns drift. Det innebär också att energi kan återvinns från vinscharna och andra system och ladda batteriet. elsystemet levererades av Elkon.

Trålvinscharna levererades av Rapp. De har en dragkraft på 78,50 ton och det finns dubbla 67,20-tons nättrummor. De inkluderar även en mindre vinsch, ett par 20-tums fiskslangupprullar och kabelupprullare för de två Rapp Hydema CP-3501E 20-tums fiskpumpar som har en kapacitet på 3 500 m3/h. Triplex levererade de två däckskranarna, vadstaplingskranen och fiskpumpskranen. Maskineriet för hantering av snörpvaden är från Triplex medan de två vinscharna är från Rapp.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!