Ny färöisk fiskebåt visar hur nya Astrid kommer att se ut

Karstensens Skibsværft i Skagen har precis levererat en ny kombinerad trålare och snörpvadsbåt för pelagiskt fiske. Det handlar om KG 690 Christian í Grótinum för en färöisk fiskerikoncern vars moderbolag är Pf Palli hja Mariannu. Det är en stor båt med en längd på 89,35 meter och en bredd på 17 meter. Bruttotonnaget är cirka 5 000 ton. Nu när den levereras så ersätter den en äldre fiskebåt med samma namn. Dopet ägde rum i lördags i Skagen.

Huvudmotor är en Wärtsilä 12V31 på 7 320 kW. De tre hjälpmotorerna är levererade av Caterpillar, och har en effekt på 1 360 kW, 940 kW respektive 200 kW.  Båten är utrustad med tre RSW-installationer av Frio Nordicas fabrikat, med en effekt på 1 300 kW var. RSW-tankarna har en kapacitet på hele 3 500 kubikmeter. Priset på båten är 340 miljoner DKK. Ibercisa har levererat elektriske vinschar och tråltrummor, medan kranarna är tillverkade av Triplex MacGregor.

KG 690 Christian í Grótinum. Bild: Kent Bandholm/Bandholm Skibsbilleder

Designen på den ny båten är samma som design på den nya S 264 Astrid som byggs för Astrid Fiskeri A/S. Men S 264 Astrid ska bli ännu större, 91,80 meter lång. Överbyggnaden på de nya stora fiskebåtarna är ovanlig för att vara en fiskebåt. Den liknar i mångt och mycket en lyxjakt. Även den kommande nya GG 203 Ginneton har en liknande design trots att det är en betydligt mindre båt.

S 264 Astrid. Bild: Karstensens

Båtarna från Karstensens är dock inte de enda som har en sådan överbyggnad. Sunny Lady som byggs på turkiska Cemre Shipyard för norska Teige Rederi AS har en liknande design från Salt Ship Design i Norge.

Sunny Lady. Bild: Cemre Shipyard

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!