Olagliga utkast i räkfisket

Under perioden januari till och med april genomförde Kustbevakningen 13 stycken sjökontroller på svenska och utländska räktrålare i Skagerak. Målet med kontrollerna, där Kustbevakningens inspektörer är med ombord under upptagningen av trålen för att kontrollera dess innehåll, var att kontrollera fördelningen mellan den stora kokräkan och den mindre råräkan.

Om det förekommer många små räkor görs även en så kallad Real Time Closure (RTC) – kontroll. Det kan leda till en tillfällig stängning av fisket i ett område för att skydda unga exemplar av nordhavsräka. Den stora kokräkan är mycket mer värdefull i handeln än den mindre råräkan. I de 13 sjökontrollerna framkommer att i genomsnitt 38% av fångsterna består av den mer värdefulla kokräkan.

Lägre andel kokräka

Under samma period gjorde HaV:s fältkontrollanter 13 landningskontroller på fartyg som fiskat räka. I landningskontrollen framkommer att mängderna kokräka ligger på 58%. Denna siffra stämmer också väl överens med vad fiskarna själva uppger i sina loggböcker.

En av sjökontrollerna resulterade i en stängning av ett område (RTC) eftersom mängderna småräka i provtagningen översteg 40%.

Skillnaden mellan andelen kokräka i sjökontrollerna (38%) jämfört med andelen kokräka som fisket själva redovisat i loggböckerna vid landning (58%) visar på ett problem med otillåtet utkast i räkfisket. I sjökontrollerna är andelen kokräka helt enkelt betydligt lägre än på de fiskeresor som inte haft någon sådan kontroll.

Det sker olagliga utkast av räka i räkfisket. Orsaken till det är att det finns för många räktrålare och att det därför finns problem med lönsamheten. Lösningen på problemet heter överförbara fiskerättigheter. Det är beslutat att det ska införas. Men Havs- och vattenmyndigheten tycks inte ta ta tag i genomförandet av detta beslut.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.