Blåfenad tonfisk bryter sig in i laxodlingskassar

Det ökande beståndet av blåfenad tonfisk och deras återkomst till nordiska farvatten orsakar problem i det norska laxodlingarna. Tonfisken bryter sig in i laxodlingskassarna där de sen kan frossa på lax i lugn och ro, Antalet sådana inbrytningar i kassar har ökat från noll år 2014 till 8 stycken under 2023.

Figur 2 Oversikt over antall hendelser med makrellstørje i not per år

Antal fall när tonfisk tagit sig in i odlingskassar.

Tidigare har det spekulerats i att tonfisken bara tig sig in i burar med smolt/småfisk eftersom detta kunde likna ett makrillstim eller liknande. Dvs det som är den blåfenade tonfiskens vanliga mat. Baserat på de incidenter som rapporterats till Fiskeridirektoratet förefaller detta vara felaktigt. Det finns inget som tyder på att storleken på den odlade fisken har något att säga om sannolikheten att få in tonfiskar i odlingskassarna.

Tonfisken lämnar ett relativt litet hål i nätet, kring 60 cm när den tar sig in. Detta motsvarar den vanliga storleken på tonfisken i norska vatten, som visar att höjden  är cirka 60 cm. Var hålet finns i kassen verkar vara något slumpmässigt. De incidenter som har rapporterats har visat att det inte alltid är lätt att upptäcka tonfisk i en kasse och i flera fall har hålet upptäckts först.

Figur 3 Bilde av hull i not fra makrellstørje. Foto: Selskapet

Hål i en laxodlingskasse orsakat av blåfenad tonfisk. Foto: Selskapet

Blåfenad tonfisk leker på våren i Medelhavet eller i Mexikanska gulfen. På hösten finns delar av framförallt det östliga lekbeståndet i Medelhavet i nordiska farvatten. Även en del tonfisk från det vätliga lekbeståndet uppehåller sig under hösten i nordiska farvatten.

Figur 4 Oversikt over antall hendelser med makrellstørje i not per måned

Händelser med blåfenad tonfisk i laxodlingskassar per månad.

Figur 5 Oversikt over plassering av hendelser med makrellstørje i not

Översikt över var tonfisk tagit sig in i laxodlingskassar.

Läs mer om blåfenad tonfisk.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!