Norge krånglar till fisket

I samband med de årliga konsultationerna mellan EU och Norge om nästa års fiskemöjligheter meddelade Norge att de har beslutat att stoppa gränsöverskridande tråldrag i fisket i Skagerak från och med 1 januari 2024. Förhandlingarna avslutades fredagen den 8 december 2023.

Beslutet från Norge innebär att en trålare innan den korsar gränsen till norskt vatten måste ta upp trålen ur vattnet. Trålningen kan därefter fortsätta på norsk vatten genom att sätta trålen igen på den norska sidan. Det innebär inget stopp för fisket i norskt vatten. Däremot innebär de merarbete och ökad bränsleförbrukning.

– Regeringen beklagar Norges ensidiga beslut som främst kommer påverka räkfisket. I dagsläget korsar räkfiskefartyg gränsen flera gånger under en och samma fiskeresa. Förbudet kommer att leda till ökad bränsleförbrukning, tid och arbetskostnader för fartyg som korsar gränsen för att fortsätta fiska i norska vatten, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Sedan 1960-talet har länderna samarbetat kring det traditionella fisket i Skagerrak. Regelverket ingår numera i det bilaterala samarbetet mellan EU och Norge. Det norska beslutet avviker från tidigare praxis att finna gemensamma lösningar för att uppnå bästa möjliga kontroll och förvaltning av de gemensamma bestånden.

Det befintliga ramverket, Skagerrakavtalet, har varit grundläggande för en hållbar förvaltning av fisket i Skagerak. Regeringen anser att gemensamma regler för fiskets bedrivande och skydd av känsliga arter skulle innebära en förbättrad förvaltning och kontroll av fisket i hela Skagerak. Norges beslut att i stället ensidigt införa ett förbud mot trålning försvårar samarbetet som är ett av grundelementen i Skagerrakavtalet. Detta enligt den svenska regeringen.

Läs mer om räkfiske

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!