Fiskar, fåglar och däggdjur i Östersjön allt magrare

Rapporten Hur mår de stora djuren i Östersjön? som jag redan skrivit om två gånger har återigen blivit aktuell då den tagits up i Sverige Radio genom en intervju med Gunilla Rosenqvist från Blått Centrum Gotland. Rapporten konstaterar i huvudsak att djuren i Östersjön mår bättre än själva Östersjön. Samtidigt nämner rapporten att bland annat sill, torsk, sillgrissla och gråsäl blivit magrare. Någon orsak till detta ger inte rapporten.

Men debattörer på olika håll påstår ändå att det handlar om industrifisket (det pelagiska fisket). Den redan nämnda Rosenqvist påstår exempelvis att industrifisket fångar torsk som går till fiskmjöl. Så otroligt oinsatt och felaktigt. Det pelagiska fisket har aldrig fiskat torsk och bär inget som helst ansvar för torskens försvinnande.

Inte ens det yrkesmässiga torskfisket som tidigare fanns bär nåt ansvar för det. Utan det är mycket välbelagt att torsken försvunnit på grund av miljögifter, övergödning, syrebrist, säl, skarv och klimatförändringar. Torskens försvinnande har inget med fisket att göra.

Rosenqvist förstår uppenbarligen inte sambanden trots att hon hävdar det. Och hon har inte något som helst stöd i den rapport som föranlett intervjun. Det verkar faktiskt som om hin inte ens läst den. Att någon är professor garanterar verkligen inte att de faktisk har kunskap om det som de uttalar sig om.

Det verkliga orsakerna

Vanliga orsaker att djur blir magrare är att de är för många i förhållande till den mängd mat som finns.

Torsken

När det gäller torsken finns det dock flera andra belagda orsaker. Framförallt handlar det om parasiter som inälvsmaskar och levermaskar. Dessa gör att torsken blir mager och undernärd. De som sprider parasiterna är sälar. Ett ökat sälbestånd har lett till ökad spridning av parsitter.

Torsken har också drabbats hårt av syrefria bottnar som innebär brist på mat när den är unga och liten samt klimatet med ett varmare hav som ger mindre individer. Mindre individer klarar inte att äta stora sillar och därmed blir det också mindre mat då torsken måste konkurrera med sillgrissla, sill, skarpsill med flera arter om födan.

Det varmare klimatet har också gjort sillen mindre och med ökad konkurrens om födan har det lett till magrare sillar.

Antalet sillgrisslor i Östersjön har ökat kraftigt vilket ytterligare ökat konkurrensen om födan som främst består av skarpsill. Beståndet av skarpsill är mycket stort, förmodligen större än vad beståndsuppskattningarna visar. Ändå har sillgrisslorna blivit magrare. Det betyder troligen att det finns för många sillgrisslor i förhållande till matresursen lokalt där sillgrisslorna lever.

Sälen och skarven

Sälen har också blivit magrare samtidigt som sälbeståndet ökat kraftigt. Sälen lever av kustnära fisk som gös, gädda, abborre, torsk, sill med mera. Dessa fiskar har minskat i antal på grund av säl, skarv och fritidsfiske enligt den forskning som finns. I torskens fall också av de skäl som anförts ovan. Samtidigt har beståndet av vårlekande sill invid kusten minskat, troligen på grund av klimatförändringar. Sammantaget har detta lett till att det är ökad konkurrens om den föda som finns.

Orsakerna

Det verkar ganska tydligt att det är förändringar i faunan (den stora tillväxten i säl, skarv, sillgrissle och örnbestånden), klimatförändringar som varmare hav, miljöförändringar som miljögifter, övergödning, syrebrist, döda bottnar och omfattande planktonblomningar med mera som lett till problematiken. Det framgår delvis av de aktuella rapporten men är tydligare om vi också läser andra rapporter.

Läs mer:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!