Det europeiska fisket har halverat sina utsläpp

En ny studie från FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD) visar att EU:s fiskeflotta har minskat sina utsläpp av växthusgaser med 52 procent mellan 1990 och 2021. Europêche, som representerat många europeiska fiskeriorganisationer understryker med anledning av undersökningens resultat fiskerisektorns positiva bidrag till kampen mot klimatförändringarna.

Fisket spelar en central roll för livsmedelsförsörjningen och skapandet av arbetstillfällen, särskilt i utvecklingsländer, där mer än 40 miljoner människor arbetar inom fiske och vattenbruk. Men det står fär väligt sm utsläpp av växthusgaser.

Studien påpekar att fiskefartyg bara står för 0,1-0,5 % av de globala CO2-utsläppen och cirka 4 % av koldioxidutsläppen från global livsmedelsproduktion. Jämfört med nöt- eller grisköttsproduktion har fiskproduktion ett betydligt lägre koldioxidavtryck per kalori.

Minskningen av utsläppen i fisket beror framförallt att fiskeflottoran i Europea minst i storlek. Antalet fiskebåtar har minskat mycket kraftigt. Dessutom har investeringar i energieffektiva tekniker, såsom dieselelektriska motorer och effektiva kyl- och propellersystem gette ytterligare minskningar av ustlsäppen.

Europêches VD, Daniel Voces, efterlyser dock ändå fortsatta ansträngningar och en strategi för energiomställning, inklusive nollutsläppsenergikällor och modernisering av fiskebåtar. Han betonar behovet av att undanröja lagstiftningshinder och säkerställa tillräckligt ekonomiskt stöd för att uppnå klimatneutralitet till 2050.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!