Kollaps för fisket i Öresund

Sen år 2019 har antalet fiskare som tjänar mer än 100 000 kronor på fiske i Öresund halverats i antal. Endast 13 stycken finns kvar. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket fisk i sundet för att fisket ska löna sig. Fisket har historiskt byggt på sill och torsk. Det är en kollaps för fisket I Öresund.

Sillbeståndet i västra Östersjön har kollapsat. Den viktigaste anledningen till det är förmodligen klimatförändringar. Eventuellt har också vindkraften bidragit till problemen liksom helt säkert övergödning och miljögifter

Torskbeståndet i Öresund har också kollapsat under samma tid. Inget av detta beror på bottentrålning för någon sådan har inte funnits i Öresund. Utan där har det bara funnits garnfiske. En trolig orsak även i detta fall är klimatförändringar men samtidigt har även säl, skarv, övergödning och miljögifter hjälpt till.

Johan Wagnström, fiskeridirektör på på länsstyrelsen i Skåne kommenterar saken i SVT:

– Trots att vi skurit ned så kraftigt på fisket ser vi att fiskbestånden inte återhämtar sig. Det läskiga är att vi inte vet vad detta beror på. Det är en cocktaileffekt av övergödning, temperaturhöjning, miljögifter och att vi förstör miljöerna i havet, konstaterar Johan Wagnström.

Hur får jag ihop detta när det samtidigt rapporteras om stora mängder makrill och tonfisken som kommit tillbaka?

– Makrill och tonfisk gynnas av mildare klimat och flyttar norrut. Torsken, som vi normalt har här, flyttar också norrut och finns snart vid nordpolen. Det kan även upplevas som att vi har mycket sill, men det är för att när de blir färre stimmar de hårdare, säger Johan Wagnström

Det hela bevisar också att miljörörelsen har fel när de skyller de kollapsade fiskbestånden på fisket eller bottentrålning. De har också haft fel när de hävdat att frånvaron av bottentrålning i Öresund varit det som räddat fiskebestånden där. Det har det uppenbarligen inte gjort. Utan det har också blivit en kollaps för fisket i Öresund. Och för fiskbestånden.Att sluta med fisket hjälper inte mot klimatförändringarna och att sluta med bottentrålning ger inte heller mer fisk:

Det siger eksperterne fra DTU Aqua også krystalklart: “Et totalt forbud mod bundtrawling forventes dermed ikke at øge biodiversiteten af fisk, havpattedyr og fugle med mindre det suppleres med restriktioner på brugen af andre redskaber.”

[…]

DTU Aqua ganske klart skrevet, at der kun er få studier, der viser en sammenhæng mellem trawlforbud og vækst i fiskebestande.

Det som däremot är uppenbart är att vi inte kan lita på miljörörelserna när det gäller havsmiljön och fisket. De har fel när det gäller det mesta.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.