Valet i fiskelägesbygderna – stort tapp för KD

Valet i fiskelägesbygderna innebar en stor tillbakagång för KD. Sveriges fiskelägesbygder ligger uteslutande på västkusten. Det är Göteborgs skärgård, Öckerö, Tjörn, Sotenäs, Tanum och Strömstads kommuner med fiskelägen som exempelvis Fiskebäck, Vrångö, Donsö, Fotö, Hönö, Öckerö, Rörö, Björkö, Dyrön, Rönnäng, Kungshamn, Smögen, Grebbestad, Resö, Havstensund, Strömstad och Kosteröarna.

Det finns idag verkligen inte många fiskelägen kvar och i de flesta av dem dominerar inte fiskare bland befolkningen. Men många är från fiskarfamiljer och i Göteborgs skärgård är de i allmänhet frireligiösa. Det har betydelse för hur folk röstar. Dessutom är EU-valet viktigt för fisket som bransch då fiskeripolitiken styrs av EU.  Och för Kristdemokraterna (KD) är Göteborgs skärgård centralt. De har några av sina starkaste fästen där.

Valet av Alice Teodorescu Måwe tycks ha tagits emot dåligt av KD:s kärnväljare. Hon är inte kristen och väldigt aggressivt rasistisk och främlingsfientlig. De är uppenbart inget som gått hem i skärgården.

Göteborg

På Donsö och Vrångö i Göteborgs kommun är KD största parti men de tappade 10,8% procentenheter och fick 32,2%. De partier som ökade mest på Donsö var Vänsterpartiet, Miljöpartiet som blev näst största parti med 13,8%, Moderaterna (fick 13,3%) och Socialdemokraterna.

I Fiskebäck och Önnered är moderaterna största parti men det finns ingen möjlighet att jämföra med tidigare val då valdistrikten gjorts om. KD är största parti i Önnered Norra som omfattar det gamla fiskeläget Högen med 25,7% (M 16,4%, S 18,6%) och näst största parti i Önnered västra med 17,8% (S 17,2% och M 24,8%) liksom i Fiskebäck med 23,9% (M 25,8%). Vänsterpartiet och Miljöpartiet är svaga i dessa valdistrikt.

Öckerö

På Fotö och i Hönö-Klova fick KD  23,2% vilket innebar en kraftig minskning med 7,1 procentenheter. Socialdemokraterna ökade kraftigt och blev näst största parti med 18,1%. Därefter följde Moderaterna (14,8%) och SD (14,9%). Förutom S ökade även M, MP och V andelen röster.

I Hönö-Röd minskade KD också kraftigt med 5,9 procentenheter till 17,1%. Moderaterna blev största parti med 19,7% (+4,0). Utöver det ökade även Vänsterpartiet och Miljöpartiet sin andel av rösterna rejält. Även på södra Öckerö minskade KD rejält och fick 21,1% (minus 8,7) men behöll ändå platsen som största parti. MP, S och V ökade kraftigt och Socialdemokraterna blev nästa största parti med 18,6%. På Öckerö norra var läget ungefär detsamma. KD fick 25,8% och blev största samtidigt som de backade med 7,8 procentenheter. Mest ökade Moderaterna som fick 17,3% medan Socialdemokraterna fick 18,4% och ökade nästan lika mycket.

På Nordöarna (Hälsö, Knippla, Hyppeln och Rörö) blev Socialdemokraterna och Kristdemokraterna lika stora med 19,1% var. KD minskade med 3,5 procentenheter och S med 1,9. S är historiskt starka på Hälsö med sin varvshistoria, KD på Rörö och Knippla med koppling till frikyrkorna. De partier som ökade andelen röster i norr var MP (+6,9), V (+1,5) och SD (+2,3). SD är historiskt starkast på Hyppeln.

På Björkö blev Moderaterna störst med 21,7% (plus 1,2) men S sniffar dem i hasorna efter en kraftig ökning med 3,4 procentenheter som gav totalt 21,3%. Även MP och V gick framåt.

Tjörn

SD blev största parti på södra Tjörn med 23,7% även om de minskade med 1,1 procentenhet. KD minskad med 5,8 procentenheter och blev mindre än SD med 21,4% av rösterna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet , Miljöpartiet och Socialdemokraterna ökade andelen röster.

Sotenäs

På Smögen blev M störst med 27,9% trots en minskning med 1 procentenhet. Kristdemokraterna tappade dock mer med 5,4 procentenheter och fick 11,9%. De rösterna tycks ha gått till Liberalerna som ökade med 6,1 procentenheter. I övrigt ökade Socialdemokraterna som blev näst största parti med 18,0%. Även Vänsterpartiet ökade rejält men är fortsatt mycket små.

I Kungshamn är Moderaterna störst med 26,9% (+0,6) före Socialdemokraterna med 26,3% (+3,8). Även Liberalerna och Vänsterpartiet ökade andelen röster. KD tappade 3,9 procentenheter.

Tanum

I Fjällbacka och Grebbestad är M största parti samtliga tre valkretsar (Fjällbacka, Grebbestad södra och Grebbestad norra med 27,6%, 29,0% respektive 28,2%. Socialdemokraterna är näst störst i alla. Valdistrikten är omgjorda och går inte att jämföra med tidigare val.

Strömstad

I valdistriktet Tjärnö-Koster blev Miljöpartiet största parti med 23,5% (+3,7) av rösterna med S som dog tvåa med 21,5% (+5,2), Även Vänsterpartiet och Liberalerna ökade medan KD och Centern minskade rejält.

Valet i fiskelägesbygderna

Helt klart är att KD tappat rejält bland sina kärnväljare. Valet i fiskelägesbygderna måste se som ett misslyckande för dem. De partier som gynnats deras tillbakagång i fiskelägesbygderna verkar främst ha varit M, S och L. Samtidigt har Vänsterpartiet och Miljöpartiet flyttat fram sina positioner i fiskelägesbygderna även om de i huvudsak ännu är småpartier i dessa områden med vissa undantag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.