Regeringen och fisket – ett skådespel

Regeringen och fisket. Skådespel är vad Peter Ronelöv Olsson från SFPO kallar regeringens presskonferens om utflyttning av trålgränsen och förslaget om bottentrålningsförbud i skyddade havsområden.

Han kritiserar också regeringen för att överhuvudtaget inte ha pratat med yrkesfiskets organisationer om förslaget. Ronelöv Olsson fortsätter:

Nu har det i praktiken varit stopp i torskfisket i Östersjön i fem år ganska precis. Det brukar vara den vedertagna tid man använder för att se om åtgärden får effekt.

Hur går det med torsken nu? Ja enligt forskningen ganska dåligt! Ändå har statsministern mage att skuldbelägga yrkesfisket.  Statsministerns parti har oskicket att driva kampanj mot oss yrkesfiskare, ”Rädda Östersjön mot skadligt trålfiske”. Kolla på kommentarerna i den kampanjen, det handlar om att sprida hat mot en yrkeskår.  Jag fick tag i kampanjledaren men han hade inte tid att prata. Han ville ha frågorna på mejl, tror ni jag fick något svar? Helt rätt, nej det fick jag inte.

Miljöministern tog nog priset på presskonferensen och efteråt i media. Hon tillhör liberalerna och fakta är att detta parti nu stoltserar med 2,8% enligt Val Digital.  Alla fiskare hon hade pratat med tyckte detta var bra! Kan det vara så att de antal yrkesfiskare som tyckte detta är bra speglar Rominas väljarkår, ca 2,8%.  Resten av Sveriges yrkesfiskare ser detta som spiken i kistan! Kanske var det någon restaurangägare hon hade uppfattat som fiskare? Sen hoppade Sveriges miljöminister i havet. Hur långt kan en minister gå för några få röster?

Ronelöv Olsson menar dessutom att regeringen var oärlig på presskonferensen. Detta då de inte nämnde att en utflyttning av trålgränsen kräver förhandlingar med Finland och Danmark. Utan en överenskommelse med dessa länder skulle en utflyttad trålgräns bara gälla svenska fiskebåtar. Finska och danska skulle kunna fortsätt fiska intill den nuvarande trålgränsen på 4 sjömil.

Vidare ljög regeringen som sillen. Forskarna på ICES har just rekommenderat en kraftig ökning av kvoten. Påståendena om sillens (strömmingens) kris i Östersjön är med andra ord inte sanna. Utan bara munväder.

En annan som genomskådar regeringens skådespel om trålgränser och bottentrålsförbud är Isabella Lövin som dock verkligen vill ha detta. Hon vill inte bara ha bottentrålsförbud i skyddade områden utan totalt bottentrålsförbud. En totalt verklighetsfrämmande och fiskerifientlig ståndpunkt.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.