Felaktigheter och dumheter om fiske i tidningen ETC

Felaktigheter och dumheter om fiske. Vänsterfolk uttalar sig regelbundet om fiske. En gemensam nämnare för nästan alla från vänstern som uttalar sig om fiske är att de alltid har fel. Vilket sannolikt i de flesta fall beror på bristande kunskap. Nu påstår Annie Croona i ETC att 90% av all strömming försvunnit de senaste 40 åren vilket är en total lögn.

Croona citerar ett lögnaktig påstående från Natursidan som publicerades i en artikel i februari 2023. Artikeln på Natursidan hävdar att SLU i en studie bekräftat uppgifterna om att strömmingen minskat så mycket. Men i artikeln finns ingen länk till till någon rapport från SLU, men däremot finns det i en källhänvisning till en rapport efter artikeln. Det finns också en länk till den allt annat än trovärdiga tidningen Fisheco. Och även där finns en länk till en rapport från SLU. Som handlar om provfiske på två platser i Bottenhavet. På de två platserna var enligt rapporten fångsterna en bråkdel av fångsterna år 1988, närmare bestämt 8%.

Alla som vet något om yrkesfiske vet att ett sådant lokalt provfiske inte kan användas för att dra generella slutsatser om strömmingen generellt. Att utgår från den rapporten för att påstå att strömmingen minskat med 90% är alltså inget annat är dumheter. Ren lögn. Och då har jag inte ens gått in på att strömming/sill också finns i Östersjön. Faktum är att det inte ens minskat med 90% om vi bara tar hänsyn till Bottenhavet och Bottenviken.

Hur mycket sill/strömming finns det?

Det finns riktiga uppgifter om hur mycket sill/strömming det finns. Hos Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Enligt deras korrekta uppgifter minskade beståndet av sill (SSB) i Bottenhavet under 1960- och 1970-talen för att sen öka under 1980-talet och därefter minska igen. Beståndet fiskas hållbart.

Bottenhavet. Fångst, föryngring, fiske, beståndsstorlek.

På grund av sin totala okunskap om fiske sprider Annie Croona helt enkelt falska nyheter. Jag är säker på att hon inte ens läst rapporten utan helt litar på den falska nyheten på Natursidan som i sin tur bygger på en falsk nyhet i tidningen Fisheco. Lögnerna upprepas i oändlighet men det gör dem inte mer sanna.

Vi har med ICES hjälp kunnat konstatera att strömmingen/sillen i Bottenhavet inte minskat med 90% och att den inte löper någon risk att utrotas. Detsamma gäller strömmingen/sillen i Östersjön där ICES just föreslagit en kraftig ökning av kvoten, dvs den mängd som får fiskas. Efter att beståndet i Östersjön minskade på 1970-talet och 1980-talet har det inte minskat alls sen 1990-talet. Även där är fisket långsiktigt hållbart.

Sill 2025

Östersjön. Fångst, föryngring, fiske, beståndsstorlek.

Miljögifter

Sen börjar Crona skriva om midsommarsillen. Hon tycks ha fattat att den inte kommer från Östersjön. I alla falla inte i huvudsak skriver hon. Men faktum är att den aldrig kommer från Östersjön eller Bottenhavet. Östersjösill lämpar sig inte för inläggning. Den är för mager.

Sill från Bottenhavet och norra Östersjön lämpar sig faktiskt inte ens till mat på grund av de höga halterna miljögifter. Den från södra Östersjön skulle dock gå att äta utan problem. Men det finns ingen efterfrågan då folk tror att den är giftig. Alltså används den för att framställa fiskmjöl och fiskolja.

Pratet om att industrifisket måste stoppas som Annie Croona ägnar sig åt är faktisk helt felaktigt. Det finns ingen risk att strömmingen/sillen utrotas. ICES är mycket klara på den punkten. Det Croona ägnar sig åt är inget annat än att sprida falska nyheter och felaktigheter. Det finns ingen som helst anledning att minska fisket vilket hon vill.

Men Croona har i alla fall rätt om att förslaget om utflyttad trålfiskegränsen inte kommer att bli nåt. Det skulle nämligen ha noll betydelse för sillen/strömmingen och det kräver dessutom bilaterala förhandlingar med Finland och Danmark. Och de vill inte ha någon utflyttad trålgräns. Hon har dessutom rätt i att ålfiskebegränsningarna verkar vara utan effekt.

Läs mer:

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.